Ubistvo Emire Maslan ogolilo anomalije sistema: Ubijena pod mjerama zabrane prilaska

.
Prije sedam dana u Sarajevu je ubijena Emira Maslan (31). Ubistvo je počinio njen bivši partner Anel Bećirović (34) koji je bio pod mjerama zabrane prilaska, a svemu je svjedočio i njihov četverogodišnji sin za kojeg ubica tvrdi da je u trenutku ubistva spavao u drugoj sobi.

 

Emira Maslan je u više navrata tražila institucionalnu pomoć i zaštitu od Bećirovića s kojim je određeno vrijeme živjela u vanbračnoj zajednici na području općine Novo Sarajevo.

Zbog nasilja kojem je bila izložena boravila je i u Sigurnoj kući nakon čega je život sa maloljetnim sinom nastavila na području općine Novi Grad.

Iz Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo potvrđeno je za Klix.ba da je Emira Maslan u Sigurnoj kući boravila u trećem mjesecu 2020. godine.

Predmet je otvoren u Službi socijalne zaštite općine Novo Sarajevo, a kako nam je kazano iz Centra za socijalni rad KS zbog sigurnosti majke i djeteta kontakti između oca i djeteta su se održavali u prostorijama Službe socijalne zaštite općine Novo Sarajevo uz prisustvo stručnih radnika.

"Napominjemo, da se kontakti djeteta sa roditeljem nikad ne organizuju u Sigurnoj kući, jer je Sigurna kuća na zaštićenoj lokaciji, zbog zaštite svih korisnika Sigurne kuće", ističu.

Potvrđeno nam je da je u Službi socijalne zaštite općine Novi Grad Sarajevo vođen postupak povjere djeteta iz vanbračne zajednice, po prijemu tužbenog zahtjeva od strane Općinskog suda Sarajevo radi uređenja sadržaja roditeljskog staranja.

Općinski sud Sarajevo je u mjesecu januaru 2023. godine donio presudu kojom se navodi da maloljetno dijete živi sa majkom te je određena visina izdržavanja za dijete i način kontaktiranja djeteta sa roditeljem sa kojim ne živi.

Dodaju da u Službi socijalne zaštite općine Novi Grad Sarajevo nije zabilježeno obraćanje Emire Maslan u kojem se ona žali na poteškoće kontaktiranja djeteteta sa drugim roditeljem u smislu neredovnog vraćanja i slično.

S obzirom na to da je u ovom slučaju ubica imao zabranu prilaska žrtvi pitali smo na koji se način realizuje viđanje djeteta kada jedan roditelj ima zabranu prilaska drugom roditelju.

"U tom slučaju se viđanje djeteta sa roditeljem sa kojim ne živi organizuje na način da članovi porodice posreduju da dijete neometano viđa roditelja sa kojim ne živi, a da se izrečene mjere ispoštuju, odnosno da ne dođe do kontakta između počinitelja nasilja u porodici i žrtve. Ukoliko ne postoji niko od članova porodice koji je spreman da preuzme na sebe ovu obavezu, kontakt se organizuje na npr. ukoliko je dijete školskog ili vrtićkog uzrasta drugi ga roditelj može preuzimati iz vrtića ili škole i narednog dana ga vratiti u vrtić ili školu", objašnjavaju iz Centra za socijalni rad KS.

Tragičan slučaj Emire Maslan ukazao je iznova na brojne anomalije sistema. Bećiroviću je zbog nasilja izrečena kazna zatvora u trajanju od dva mjeseca, koju nije ni izvršio.

Emira Maslan je nakon izlaska iz Sigurne kuće boravila u stanu na lokaciji koju je Bećirović znao, jer je na toj adresi dijete preuzimao on ili neko od članova njegove porodice.

Na održanom ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu Bećirović je priznao da je ubio bivšu partnerku te je predao oružje kojim je počinio ubistvo.

I dok javnost čeka konkretne poteze kako bi se slučajevi femicida adekvatno prevenirali, žrtve bile zaštičene, a zlostavljači adekvatno kažnjeni, vlast u FBiH obećava da će u narednom periodu doći do efikasnih izmjena Krivičnog zakona FBiH.

BiH ima dvije SOS linije i obje su besplatne i aktivne za pozive. Za savjet šta da radite, pozovite ili 1265 za FBiH ili 1264 za RS da biste dobili prvostepenu psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilno djelo, pozovite policiju na broj 122.

Foto: Facebook/Klix.ba