Učenice osnovnih i srednjih škola Cazina obilježile svjetski dan hidžaba

Mmm

Medžlis IZ Cazin- Odjel za brak i porodicu u saradnji sa Medresom „Reis Dzemaluddin Čaušević“,su povodom 1. februara, svjetskog dana hidžaba, danas u amfiteatru Medrese skrenuli pažnju na važnost i znaČaj ovog bitnog datuma za žene muslimanke širom svijeta, te na jedinstven način dali podršku svim učenicama osnovnih i srednjih škola sa područja općine Cazin koje prakticiraju hidžab.

Naime, učenice osnovnih škola, njih četrdeset i četiri dobile su poklon bon u vrijednosti od 15 KM i srebrene naušnice, dok su učenice srednjih škola, nijh pedeset i šest dobile poklon bon, u vrijednosti 20 KM, za koji će one izabrati sebi hidzab ili pak nešto drugo po svojoj želji, u butiku Hidzab shop Elegance u Cazinu.

U našem gradu Cazinu mnoge žene, djevojke i djevojčice prakticiraju hidžab, tako da nemamo problema sa svojim odabirom, ali na ovaj način želimo dati podršku svima onima koji nemaju tu slobodu, kao i da pokažemo našim sugrađanima, naročito mladim ljudima da je hidžab naša svakodnevnica, te da nama marama, kao podsjetnik, pomaže da korigiramo svoje ponašanje, da uvijek promislimo kakve ćemo životne izbore praviti.

Ona je naš dodatni poticaj da budemo bolje i korisnije osobe za svoju užu i širu zajednicu.

Ponosna sam na sve ove učenice koje su danas bile sa nama i koje vlastitim primjerom pokazuju svu ljepotu naše vjere.

Neka zaključna poruka ove naše podrške bude, da žena s hidžabom nije ništa manje slobodna i ograničena osim što ne ističe u prvi plan svoje tjelesne osobine koje su u današnjem vremenu često predmet komercijalne eksploatacije.

Žena sa hidžabom je komunikativna, društvena, otvorena, pristupačna, duhovita, jednostavna, i ona samo želi da je u prvom redu određuje njen karakter i njen doprinos pozitivnim vrijednostima u okruženju.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu MiZ Cazin mr. Nermina Ljubijankić

Izvor: Medresa i Medžlis Cazin