fbpx Učenici iz Jajca ne odustaju, traže potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod istim krovom"

Učenici iz Jajca ne odustaju, traže potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod istim krovom"

Home

Učenici iz Jajca ne odustaju, traže potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod istim krovom"


Iz Vijeća učenika Srednje strukovne škole Jajce saopćeno je da su s velikom radošću i ushićenjem primili vijest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi njihove vršnjakinje i vršnjake podijelila po nacionalnoj osnovi.

"Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vijest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko vjerujemo u promjenu. Mi smo u našu borbu vjerovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas", piše u saopćenju. 

Učenici ističu da danas vjeruju da je angažmanom mladih, uz podršku međunarodne zajednice, moguće napraviti korjenite promjene u obrazovnom sektoru i oblikovati ga prema mjerilima 21. stoljeća, u kojem odrastaju. 

"Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu 'dvije škole pod jednim krovom', svjesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podijeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz 'dvije škole pod jednim krovom' vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i bh. društva", navode učenici. 

Dalje navode da u tim školama se odgajaju mladi nacionalisti, a da oni ne žele živjeti u društvu punom takvih osoba jer su svjedoci da nacionalizam i loše politike tjeraju mlade ljude iz Jajca i BiH. 

"Uprkos činjenici da nova srednja škola neće biti osnovana u Jajcu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak pred zgradom Vlade SBK u Travniku. Mi se nikad nismo ni borili samo za našu školu. Svjesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo našu školu, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i posljednja škola koja u svome dvorištu dijeli naše najmlađe, postojat će i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrijednosti", piše u saopćenju za javnost.

Zaključuju da upravo zbog toga sve srednjoškolce, roditelje, nastavnike, profesore i medije pozivaju da im se pridruže u utorak u 12 sati u Travniku, gdje će tražiti jedinstven nastavni plan i program i potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod jednim krovom". 

"Ako vam kažu da je to nemoguće, samo se sjetite da su isto govorili i nama. Sve je moguće! Mi smo mladi i naša je budućnost. Vidimo se u utorak u Travniku", poručuju učenici.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 17/06/2017 - 20:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top