Učenici JU OŠ "Ćoralići" osvojili glavnu nagradu na projektu "EkoArt"

JU OŠ "Čoraiči"
Današnjom dodjelom nagrada u Gradskoj galeriji Bihać, najuspješnijim učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja Unsko-sanskog kantona privedena je kraju implementacija projekta „EkoArt“.

 

Cilj projekta „EkoArt“ bio je podizanje i unapređenje ekološke svijesti kod djece školskog uzrasta, odnosno razvijanje interesa za pozitivan odnos prema prirodi, okolišu i zdravlju.

Projekat je bio takmičarskog karaktera gdje su učenici na temu ekologije i zaštite životne sredine izrađivali promotivne plakate i video filmove. 

Iako još uvijek traje online nastava i učenici nemaju mogućnost da se druže, danas je bila prilika za slavlje učenika JU OŠ "Ćoralići".

Učenici ove škole osvojili su 1.mjesto u kategoriji najbolji video /animacija na temu ekologija i zaštita životne sredine, te osvojili vrijednu nagradu.

Danas su preuzeli nagradu, kameru Sony DSC-H300 kojom će zabilježiti i sačuvati od zaborava važne događaje koje ćoralićka škola obilježava, a poslužit će im, kako kažu, za rad na novim projektima.

Sa učenicima je radio nastavnik likovne kulture Kasim Arnautović, koji nam je rekao nešto više o ovom uspjehu.

 

"Zaista se osjećam sretnim, jer ovo je nastavak odličnih rezultata naše skcije u ovoj godini. Podsjećam, zimus je naša učenica Mehagić Emina osvojila prvo mjesto na fedralnom takmičenju u sklopu borbe protiv korupcije, a ovaj novi uspjeh nas je još više obradovao jer smo se ovdje predstavili prvi put u nečemu što nismo nikad radili, a to je stop animacija, odnosno animirani film kojim smo se predstavili na ovom značajnom takmičenju.

Ono što treba naglasiti je da je ovo bio pravi timski rad u kojem je učestvovala kompletna sekcija koja broji više od četrdeset članova. Na kraju trud se isplatio i naš video uradak je zasluženo pobjedio na takmičenju.Ova nagrada i priznanje nam daju podsticaj da dalje nastavimo sa snimanjem filmova. Već razmišljamo o formiranju malog filmskog studija u našoj školi. Moram pohvaliti sve učenike koji su na bilo koji način učestvovali u projektu. Neki od njih su tih dana čak i po temperaturom radili, npr naš mladi montažer Alen Pehlić da bi zavrsili posao.", kazao nam je nastavnik Kasim.

Direktorica Amela Zenković itekako može biti ponosna na svoje učenike, a kako navodi za portal Cazin.NET, veoma je važno podići svijest o očuvanju ekologije i kroz obrazovni sistem.

"Nezagađena i zdrava sredina predstavljaju jedno od osnovnih ljudskih prava. Projektom "Eko Art" video /animacija na temu ekologija i zaštita životne sredine , naši učenici su pokrenuli svoje vršnjake, ali i mnoge građane na razmišljanje. Cilj samog projekta je da podstiče razvoj ekološke svijesti, zaštite životne sredine, razvoja ekoloških znanja i vrednovanja ekološkog ponašanja. Prirodne katastrofe, sve češće klimatske promjene i uništavanje ekosistema postaju glavne teme današnjice.

Ova problematika, svjetskih razmjera, je dobar osnov za sve veću potrebu ekološkog obrazovanja naše djece, te kroz predmete koji se implementiraju u školama sve je veći akcenat na ekološko obrazovanje. Najbolji način da ova tematika postane dio svakodnevnice mladog čovjeka je, svakako, školska sredina. Ponosna sam na sve naše, ekološki osvještene i odgovorne učenike. Još jednom, iskrene čestitke učenicima i nastavniku Kasimu."

Redakcija portala Cazin.NET želi svu sreću u daljnjem radu učenicima JU OŠ "Ćoralići", kao i njihovoj likovnoj sekciji pod vodstvom nastavnika Kasima Arnautovića, uz želju da ostvare još mnogo ovakvih uspjeha i promovišu svoju školu, ali i naš Grad Cazin u najboljem svjetlu. 

Uživajte u njihovom videouratku, kao i u galeriji fotografija: