Učenici JU OŠ "Ćoralići" pokrenuli projekat o internet nasilju

Učenici IX2 JU OŠ "Ćoralići" progovorili su o jednoj vrsti nasilja koja je sve više zastupljena u našem društvu - internet nasilje (cyberbullying).

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro.

Posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od posljedica nasilja u stvarnim situacijama. Naime, publika koja posmatra nasilje preko interneta često je mnogo šira od one na školskom igralištu, u razredu, ispred zgrade i slično. Uz to, kod nasilja na internetu postoji snaga pisane riječi, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati šta je nasilnik o njoj napisao, a u verbalnom obliku uvrede se lako mogu zaboraviti. Pisana riječ djeluje konkretnije i realnije od izgovorene.

Vrlo je mala mogućnost da se izbjegnu ovakva nasilna ponašanja, s obzirom na to da se na internetu može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Pošto nasilnik može ostati anoniman, velikom broju djece upravo ta činjenica služi kao podsticaj da se nasilno ponašaju, iako u stvarnom svijetu vrlo vjerojatno ne bi bila nasilna.

Učenici OŠ "Ćoralići", svjesni opasnosti cyberbullyinga, došli su na ideju da se osnuju edukativne radionice, jer edukacija o sigurnosti na internetu može pomoći u zaštiti djece od neželjenih vidova komunikacije i ponuda, te ih naučiti o obavještavanju odraslih u neugodnim situacijama.