Učesnici 'Marša mira' u Potočare stižu u poslijepodnevnim satima

Home

Učesnici 'Marša mira' u Potočare stižu u poslijepodnevnim satima


Učesnici "Marša mira Nezuk - Potočari 2017" trenutno se nalaze u mjestu Mravinjci, a prema planu danas će oko 17 sati stići u u Potočare - povrdio je Feni predsjednik Pododbora "Marša" Munir Habibović.

Kolona koja broji hiljade učesnika iz BiH i svijeta krenula je iz Nezuka i do Potočara će preći put od oko 100 kilometara.

Habibović ističe da se sve odvija prema planu, dosad nije bilo većih problema, a učesnicima su zbog teškog terena i visokih temperatura na raspolaganju ekipe hitne pomoći i civilne zaštite.

Ovom maršu se pridružilo i 80 učesnika "Marša mira Sarajevo - Nezuk Potočari" koji za osam dana prelaze više od 240 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora" Marša" Muhamed Papić kazao je da je iznenađen što u ovom pohodu ima mnogo stranih državljanaJedan od organizatora" Marša" Muhamed Papić kazao je da je iznenađen što u ovom pohodu ima mnogo stranih državljana.

Idejni tvorac "Supermaratona Bihać - Potočari 2017" Jasmin Halilagić izjavio je Feni da učesnici trenutno odmaraju kod Fatime Orlović u Konjević-Polju, a u selu Milići imali su manji incident, kada im je grupa od 10 ljudi dobacivala i psovala.

- Ali emocije su u punom jeku i nas ništa ne može obeshrabriti ili zaustaviti - poručio je.

Neprekidnim štafetnim trčanjem, 25 učesnika "Supermaratona "Bihać - Potočari 2017" također daju doprinos obilježavanju 22. godišnjice genocida, a krenuli su 8. jula da bi odali počast ubijenim Srebreničanima i prisustvovali kolektivnoj dženazi.

Organizator Maratona "Bihać - Srebrenica" Ervin Lipović Lipa kazao je da se njih 300 trenutno nalazi u Olovu te da će u Potočare stići danas oko 18 sati.

Dosad je 71 žrtava genocida identificirana i posmrtni ostaci spremni za dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima, a među njima je sedam maloljetnika.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 11:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top