Učesnici skupa u Zetri: Sretni smo što možemo pružiti podršku Erdoganu

U Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu danas se održava 6. Kongres Unije evropskih turskih demokrata, a uoči početka skupa razgovarali smo sa posjetiocima koji dolaze iz nekoliko zemalja Evropske unije koje su zabranile Erdoganov predizborni skup.

Autobusi sa pristalicama u glavni grad BiH pristižu iz minute u minut, a našoj reporterki ispred Zetre su kazali da očekuju blizu 20.000 posjetilaca u dvorani Zetra, iako je iz MUP-a KS rečeno da će skupu prisustvovati između 10.000 i 15.000 osoba.

Učesnici skupa, sa šalovima i zastavama Turske, većinom govore njemački jezik.
Tayyip Ozer dolazi iz Danske i jedan je od 50 osoba koje su stigle u Sarajevo iz te skandinavske države.

"Došao sam prije dva dana da pružim podršku. Ovaj skup je odlična prilika jer će se razgovarati o mnogim stvarima i problemima", kazao je Ozer i dodao da je njegova grupa prije dolaska u Sarajevo prvo posjetila Istanbul.

Dvadesetdvogodišnji Gamzegül Özcan iz Njemačke kazala nam je da je vrlo sretna što je dosla u Sarajevu da vidi predsjednika Turske i pruži mu podršku. 

"Mislim da je ovo predivna stvar i sretna sam što prvi put mogu glasati za njega", kaže Özcan.

Hasan Pašić, porijeklom iz Cazina, danas živi u Austriji, a u Zetru je došao da pruži podršku.

"Došao sam da podržim Erdogana s braćom turcima jer mislim da je dobar predsjednik i političar koji drži islamsku zajednicu ujedinjenom", rekao je Pašić.



Mostarac Mustafa Samerić je u Sarajevo stigao zato što smatra da je Erdogan dobar čovjek.

"On je super i za Bosnu i Hercegovinu", dodao je Mustafa.

Skupu u Zetri prisustvuje i grupa žena iz Bugojna koje su turskom predsjedniku i njegovoj porodici poželjele sve najbolje.

"Podržavamo ga jer čini dobro za BiH", kazala je Hamida Šeremet.

Podsjetimo, skup će u jednom trenutku posjetiti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji će ovu priliku iskoristiti da pošalje poruke uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. juna.