Učiteljica Halida Brkić: Ne kupujte djeci razne ekrane, već im kupite knjigu

asd
Kaže se da je u knjigama zapisana sva mudrost svijeta, i da je knjiga vjerni pratilac i najbolji prijatelj čovjeka. Svaka nas knjiga nečemu nauči, otvori vrata novog svijeta ili svijeta mašte.

Oni koji čitaju putuju u prošlost i budućnost, ulaze u svijet avantura, emocija. Dok čitamo bogatimo fond riječi, postajemo svestraniji i lakše izražavamo svoje mišljenje. Sve su ovo razlozi da još od najranijeg djetinjstva svoju djecu navikavamo na knjigu i čitanje, kaže učiteljica Halida Brkić. Važno je knjigu i pisanu riječ djetetu približiti bez forsiranja i moranja, a to će najbolje i najlakše učiniti majka čitajući djetetu umirujućim glasom.

Djeca koja se ne druže sa knjigom su na strašnom gubitku, ističe naša sagovornica i dodaje da se čitanjem stiče znanje koje nosimo sa sobom u svakom trenutku i koje nam niko ne može oduzeti.

Njeno djetinjstvo je obilježio Branko Ćopić i njegova djela, a „Mali princ“ i „Ana Karenjina“ su biseri književnosti koji se moraju pročitati za života, kaže učiteljica Brkić

Učiteljica Brkić ne savjetuje već moli „Ne kupujte djeci razne ekrane, već im kupite knjigu“.

Mjesec oktobar se obilježava kao mjesec knjige u cilju popularizacije književnosti i promoviranja važnosti knjiga, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinca, te njezinog značaja u svakodnevnom životu. Iskoristimo oktobar, mjesec i praznik knjige i književnosti, i vratimo se, pisanoj riječi, knjizi našem najboljem prijatelju.