Udar na novčanike: Moguće novo poskupljenje čokolade

.

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a razlog za to jeste suša koja je oštetila usjeve na zapadu Afrike.

Naime, cijena kakaa na njujorškom tržištu je jučer iznosila 5.874 dolara po toni. Tako da se cijena ovog ključnog sastojka za pravljenje čokolade skoro udvostručila od prošle godine.

To već osjete glavni proizvođači čokolade, kao i krajnji potrošači.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača čokolade, američki Hershey, jučer je saopćio da očekuje da će historijski visoke cijene kakaa ograničiti rast zarade ove godine. Izvršna direktorica Hersheya Michele Buck ne isključuje mogućnost rasta cijena čokolade za krajnje kupce.

Spomenuta kompanija se oglasila nakon što je objavila svoje finansijske rezultate u posljednjem kvartalu 2023. godine. Prema tim rezultatima, njihova prodaja je smanjena za 6,6 posto, jer su potrošači pogođeni inflacijom smanjili potrošnju na konditorske proizvode.

Još jedan američki proizvođač, Mondelez, istakao je rastuće cijene sastojaka za pravljenje čokolade kao jedan od izazova u ovoj godini. Glavni finansijski direktor Mondeleza Luca Zaramella je izjavio da su suočeni sa značajnim rastom cijena kakaa i šećera.

Cijene kakaa su porasle zbog loše žetve na zapadu Afrike, gdje je proizvodnja kojom se zadovoljava najveći dio globalne potražnje za kakaom. Meteorološka pojava El Nino uzrokuje suše u Gani i Obale Slonovače koje su dva najveća svjetska proizvođača kakaa.

Više temperature i promjene u obrascima padavina su posljedica klimatskih promjena, a utječu i na žetvu, prenosi BBC.