Udovica Alekseja Navaljnog: Putin drži mog muža kao taoca i muči njegovo tijelo

ć

Udovica ruskog opozicionara Aleksa Navaljnog, Julija Navaljna, zatražila je da ruske vlasti predaju tijelo njenog supruga kako bi ga se pokopalo te je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojeg je nazvala demonom, za "mučenje" Navaljnijevog tijela.

Julija je u šestominutnom videu objavljenom na YouTubeu optužila Putina da tijelo njenog muža drži kao "taoca" i dovela je u pitanje Putinovu kršćansku vjeru, koju on često ispovijeda.

Navaljnijeva majka Ljudmila jučer je rekla da su ruski istražitelji odbili otpustiti njegovo tijelo iz mrtvačnice u udaljenom arktičkom gradu Salehardu jer nije pristala pokopati ga bez javne sahrane. Kazala je da joj je dužnosnik rekao da bi trebala pristati na njihove zahtjeve s obzirom na to da se Navaljnijevo tijelo već počelo raspadati.

Navaljnijevi saradnici su rekli da su vlasti prijetile da će ga pokopati u udaljenoj zatvoreničkoj koloniji u kojoj je umro ako porodica ne pristane na njihove uvjete. Julija Navaljna je u videu tvrdila da je Putin lično odgovoran za to te da "muči" Navaljnog u smrti jednako kao što je to činio za njegova života.


- Već smo znali da je Putinova vjera lažna. No, sada to vidimo jasnije nego ikada. Ni jedan pravi kršćanin ne bi mogao učiniti što Putin sada radi s Aleksejevim tijelom - rekla je Navaljna.

Otkako se vratio na mjesto predsjednika 2012., Vladimir Putin sebe prikazuje kao branitelja tradicionalnih, konzervativnih vrijednosti nasuprot nečega što opisuje kao nagrizajući zapadni liberalizam. Također, naglašava svoju bliskost s Ruskom pravoslavnom crkvom te se redovito pojavljuje na obredima u vrijeme svetkovina i govori o svojoj vjeri.

- Vratite nam tijelo moga muža. Želimo održati sahranu i pokopati ga na human način, u zemlji, kao što je običaj u pravoslavnom kršćanstvu - zaključila je u videu.