Udruženje „Dajte nam šansu“ iz Bužima: Osobe s poteškoćama u razvoju trebaju veću pažnju

„Dajte nam šansu“, kažu roditelji djece s poteškoćama u razvoju. Ovo je geslo i naziv udruženja koje u Bužimu od prošlog avgusta trenutno okuplja 30 članova, roditelja i djece s poteškoćama u razvoju.

Na njegovom čelu je Omer Trnovac, profesor latinskoga jezika u Mješovitoj srednjoj školi „Hasan Musić“ u Bužimu i otac kćerke s poteškoćama u razvoju. Lejla je usljed zdravstvenih komplikacija umrla početkom ove godine u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Potaknut bolešću svoje kćerke, osnovao je Udruženje „Dajte nam šansu“ kako bi kroz različite programske aktivnosti pomogao ovoj kategoriji građana.

Loš položaj

- Djeca s posebnim potrebama i njihovi roditelji u Bužimu ne mogu se baš pohvaliti položajem u društvu. Naš zadatak je sveobuhvatna briga o ovoj djeci, koja zahtijevaju posebnu njegu i pažnju, da ne budu prepuštena sama sebi te da pomognemo njihovim roditeljima. U bužimskoj općini registrirano je 50 djece, a tek 20 su naši članovi. Nadam se da će se i roditelji ostale djece učlaniti u naše udruženje i u njemu naći svoje mjesto - kaže Trnovac.

Dodaje kako se djeca i mladi s poteškoćama u razvoju od pet do 18 godina bore s različitim oboljenjima, najčešće s cerebralnom paralizom, distrofijom, oštećenjem vida i sluha.

Potreban kadar

– S obzirom na to da smo tek formirali Udruženje, nastojimo postati centar za rad s djecom koji će imati produženi boravak, a neophodan nam je i stručni kadar. Trenutno nekoliko sati sedmično organiziramo radionice s djecom, a kasnije bismo otvaranjem centra uključili stručnjake, defektologe, logopede, koji bi intenzivno radili s djecom. Tražili smo od Općine stalni prostor za rad Udruženja jer sada koristimo privremeni na prvom spratu stana u kojem živi moja porodica, a koji je u vlasništvu Općine. Nadam se da će nam prostorije u kojima Udruženje djeluje biti i trajno dodijeljene - kaže Trnovac.

Za sada radionice održavaju jednom sedmično kao igraonice, a s djecom radi jedan roditelj koji trenutno pohađa odgovarajuću stručnu edukaciju, prenosi Avaz.

 Podrška banke

Trnovac ističe kako Udruženje „Dajte nam šansu“ učestvuje u projektu „Raiffeisen banke“. Finansijski će ih podržati u pripremi i organizaciji sedmodnevnih radionica u kojima će raditi pet edukatora, a upriličit će i izlet u prirodu u Svetinju te odlazak u CineStar u Bihaću.