Udruženje distrofičara Cazin predstavilo projekat personalne asistencije Vladi USK-a

Predstavnici Udruženja distrofičara Cazin nedavno su razgovarali sa premijerom Unsko-sanskog kantona, Mustafom Ružnićem, i, između ostalog, predstavili projekat personalne asistencije.

Ovo udruženje zatražilo je pomoć u realizaciji ovog projekta, koji je od velikog značaja za ljude sa invaliditetom. Također, članovi Udruženja su ukazali na potrebu za korekcijama liste ortopedskih pomagala i posebnog programa za elektromotorna kolica, kao i utvrđivanju godišnjeg programa banjskog liječenja.

Na sastanku je dogovoreno je da će se tražiti mogućnosti podrške projektu Udruženja u pružanju personalne asistencije, a u rješavanje problema u stanju u oblasti invalidnosti uključivat će se sva udruženja koja su opravdala svoje postojanje naspram broju zadovoljnih krajnjih korisnika nakon utemeljenja uprave ZZO USK-a, a užurbano će se raditi i na rješavanju ostalih spomenutih problema. 

Prvi korak ka olakšavanju svakodnevnice ovoj populaciji, na prijedlog Ministarstva zdravstva na 27. sjednici Vlade USK-a usvojen je Program utroška sredstava tekućeg granta, refundacija za neratne invalide iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2019. godinu. U budžetu ovog Ministarstva za 2019. godinu planirana su sredstva za refundaciju za neratne invalide u ukupnom iznosu od 30.000 KM. Sredstva će biti utrošena za refundaciju troškova medicinskog vještačenja za osobe sa invaliditetom na osnovu rješenja centara za socijalni rad sa područja Unsko-sanskog kantona o sticanju prava na invalidninu sa 90% i 100% oštećenjem organizma i na osnovu faktura Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo.