Udruženje osoba sa invaliditetom FBiH traži smjenu rukovodstva Zavoda Pazarić zbog snimaka nasilja

pazaric
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH traži hitnu smjenu rukovodstva Zavoda Pazarić nakon što su se pojavili novi snimci maltretiranja štićenika.

 

 

"Zdravom razumu je potpuno neshvatljivo da se bilo gdje nad bilo kome, a posebno nad korisnicima Zavoda Pazarić, u ustanovi socijalne zaštite, vrši nasilje, naročito fizičko", naveli su oni u svojoj reakciji.

Ističu da su prije tri mjeseca uputili zahtjev za smjenu direktora Zavoda, ali da se po tom pitanju niko zvanično ne oglašava, iako šalju upite i urgencije.

"Od ministra rada i socijalne politike, na sastanku 27. 6. 2023. dobili smo informaciju da je 'zadovoljan radom direktora Pazarića', a kao što smo vidjeli, nema komentar na snimak koji je emitovan. Je li ovo konačni stav Vlade po našem zahtjevu?", upitali su oni.

Unija OSIFBiH traži da se u roku od dva dana održi hitan sastanak sa premijerom i nadležnim ministrima u Vladi Federacije BiH na kojem očekuju da će čuti jasne stavove po pitanju njihovih zahtjeva i budućih aktivnosti.

Od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH traže da se hitno pristupi organiziranju tematske sjednice o položaju osoba sa invaliditetom, na kojoj će biti donijeti zaključci i rokovi koji bi bili obavezujući za Vladu. Ističu da su taj zahtjev uputili još prije šest mjeseci, ali da nikada nisu dobili odgovor.

"Pozivamo sva udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom i porodice djece sa poteškoćama u razvoju da se zajedničkim snagama izborimo protiv nepravde i katastrofalnog stanja u kojem se naša populacija nalazi. Pozivamo sve one koji imaju saznanja o bilo kakvom vidu nasilja ili lošeg postupanja prema korisnicima usluga ustanova socijalne zaštite u Federaciji BiH da konačno progovore i prijave ove slučajeve. Pozivamo sve čestite i požrtvovane uposlenike u ustanovama socijalne zaštite da se ograde od ovakvih postupaka i stanu javno i u potpunosti u zaštitu dostojanstva korisnika, ali i svoje profesije. Ovo već jednom mora prestati, a osobe sa invaliditetom moraju konačno ostvariti prava koja im pripadaju. Mi nikada odustati nećemo", poručili su.