Udruženje pčelara "Kesten" iz Cazina učestvovalo na Trećem Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, treći po redu, održan je 17. i 18. novembra 2018. godine u Bihaću. Događaj je okupio akademsku zajednicu – stručnjake iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare, a cilj je da se stečene informacije i znanja iskoriste za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih zajednica.

Među učesnicima je bilo i Udruženje pčelara "Kesten" iz Cazina, koje je svojom skromnom donacijom dalo doprinos u organizaciji kongresa.

Image

U radnom dijelu kongresa, predsjednik Udruženja, Hazim Hodžić, je održao predavanje na temu "Kestenov med - stanje i perspektive", kroz koje je učesnike kongresa upoznao sa procesom brendiranja i njegovim značajem za razvoj i unapređenje pčelarstva.

Pčelarskoj proizvodnji u BiH je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje osiguranja kvalitete, ali i povećanje efikasnosti. U tom pogledu je potrebno povećanje broja poluprofesionalnih i profesionalnih pčelara uz puno veću potporu državnih institucija na svim nivoima, od općine do vrha države. Prisutno je nedovoljno poznavanje tehnologije proizvodnje matične mliječi, polena, propolisa, voska i pčelinjeg otrova, ali i proizvoda u čiji sastav se oni ugrađuju, a održivost pčelarske djelatnosti može se bazirati na znanju u ovoj oblasti gdje se postižu veći prihodi i veći profit. Zabrinjava i uvoz meda niske kvalitete uz obaranje cijene domaćem kvalitetnom medu.

Image

Iz Udruženja pčelara "Kesten" ističu da je organizacija Kongresa bila na visokom nivou te su zadovoljni stečenim znanjem, ali i novim kontaktima koje su ostvarili.

Nosioci organizacije Kongresa su bili Javna ustanova „Veterinarski zavod Bihać“ (BiH), Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli (BiH), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska), Veleučilište u Požegi (Hrvatska), USAID/Sweden FARMA II Projekat, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću (BiH), Agencija za sigurnost hrane BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ); Pčelarski savezi TK, USK, ZDK, HNK sa svojim udruženjima; Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sarajevo i drugi. Generalni sponzori su BH Telecom i IFAD-Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.