Udruženje pedagoga i psihologa USK okončalno projekat "Kroz umjetnost do nenasilja"

.

 

U organizaciji Udruženja pedagoga i psihologa Unsko – sanskog kantona jučer je upriličena dodjela certifikata stručnim saradnicima koji su učestvovali u projektu „Kroz umjetnost do nenasilja“.

Obuka je realizirana uz podršku organizacije Save the children kroz projekt Child Hub, koji su dali svoju podršku učenicima, nastavnicima i stručnom osoblju u njihovim aktivnostima prevencije i prepoznavanja svih oblika nasilja. Oni su kroz crteže detektirali oblike nasilja sa kojima se susreću. Najbolji od njih, učenici šest osnovnih i srednjih škola, nagrađeni su asistativnim sredstvima poput tableta i usb-a.

 

„ Mi smo kroz program prepoznali da mi ne možemo ilustrirati ili kao didaktički materijal ponuditi nešto što nije nastalo iz razreda. Ove kartice su direktan odgovor na potrebe djece ovog uzorka koji je bio zastupljen jer preko 300 učenika ilustruje ove vrtse nasilja na koje mi sada ustvari zajedno odgovaramo. A ne možemo odgovarati ukoliko nemamo povod za razgovor kojeg su oni ponudili sami. Naravno izazvani pedagoškim mjerama da progovore i procesuiraju sve ono što im se dešava i nalazi se u njihovom iskustvu, ličnom ili njihovih vršnjaka“, kazala je doc.dr. Šejla Bjelopoljak, predsjednica Udruženja pedagoga USK