Udruženje žrtava ogorčeni : “Nećemo odustati od borbe protiv onih koji nekažnjeno negiraju genocid”

Home

Udruženje žrtava ogorčeni : “Nećemo odustati od borbe protiv onih koji nekažnjeno negiraju genocid”


Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa izražavaju ogorčenost zbog toga što se, kako navode, iskorištava svaka prilika da se spriječi razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH i Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa izražavaju ogorčenost zbog toga što se iskorištava svaka prilika da se spriječi razmatranje prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH.

Iz ovih udruženja ističu u saopćenju da su prijedlozi ovih zakona, kojima su dali podršku zajedno s 35 drugih udruženja i nevladinih organizacija u BiH, od izuzetne važnosti za BiH i u skladu su s principima međunarodnog prava i povelje Evropske komisije.
 
Naime, kako navode, ove izmjene podrazumijevaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima i zakonsko sprečavanje i kažnjavanje javnog odobravanja, poricanja i teškog umanjivanja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
 
- Nikada nećemo odustati od istine i pravde koja podrazumijeva pravnu borbu da se spriječe osuđeni ratni zločinci da uživaju u političkim foteljama i da se nekažnjeno negira genocid i ratni zločini -
poručuju iz udruženja žrtava.

 

(Izvor: Bportal.ba / Vijesti.ba)

Objavio: Wed, 06/09/2017 - 16:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top