Uginuo slavni pijetao koji je glasno kukurikao, vlasnica je zbog njega morala na sud

pijetao
PIJETAO Maurice, čija se vlasnica Corinne Fesseau prošle godine morala pojaviti na sudu zbog njegova glasnog kukurikanja jer je smetalo susjedima, uginuo je u dobi od šest godina, prenose francuski mediji.


Corinneini susjedi, bračni par umirovljenika, podnijeli su tužbu sudu zbog "zagađenja bukom", nakon što su Mauriceovu vlasnicu više puta upozorili da ga pokuša utišati.

Maurice je uginuo još u svibnju, no Corinne je odlučila pričekati s objavom tužne vesti. "Pomislila sam - ljudi već imaju previše briga zbog koronavirusa." 

Kazala je i da su ona i suprug kupili novog pijetla koji vrlo lijepo pjeva te su mu nadjenuli isto ime. "No on nikada neće biti kao naš Maurice", rekla je Fesseau za France Radio. 

Morrisovi problemi počeli su kad se par umirovljenika trajno preselio u svoju vikendicu u mjestu Saint-Pierre-d’Oleronu na otoku Oleronu uz atlantsku obalu Francuske te se ubrzo počeo žaliti da ih pijetlovo kukurikanje uznemiruje.

Susjedu su optužili za “zagađenje bukom" te su svi završili na sudu u Rochefortu. 

Priča je dospjela u medije, a Morris je postao slavan u domovini i u svijetu. U Francuskoj je pokrenuta peticija kojom je prikupljeno više desetaka tisuća potpisa.

Sud je u rujnu presudio u korist Mauricea, odnosno njegove vlasnice, a tužitelji su Corinnei Fesseau morali isplatiti odštetu u iznosu od 1000 eura. No da je bilo suprotno, Mauriceova bi se vlasnica morala preseliti s otoka na kojemu živi već 36 godina. 

Bio je to tipičan primjer sukoba između ruralne i urbane sredine, iako je pijetao nacionalni simbol Francuske. 

"Ovo je pobjeda za svakoga tko se našao u istoj ili sličnoj situaciji i nadam se da će postati presedan", rekla je svojedobno Fesseau agenciji AFP.