Ugledni centar iz Berlina: Šmit je pokazao de facto prohrvatsku i antibošnjačku etničku pristranost

.
Inicijativa sa sjedištem u Berlinu Democratization Policy Council (DPC) analizirala je politička dešavanja u posljednjih nekoliko dana te kritikovala politiku koju je provodio visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

Iz DPC-a su naveli da su ružne scene u i van Parlamenta i načini na koji su i obje političke grupe pokušale da dođu do većine pokazatelj prljavog političkog posla u kojeg su se upetljali Schmidt i njegovi podržavatelji sa Zapada.

"Još u oktobru BiH je bila suočena s prijetnjom HDZ-a da će blokirati postizborno formiranje vlade ako se ne ispune stranački zahtjevi za daljnjom etnonacionalističkom transformacijom izbornog sistema– odnosno optimizacijom oligarhije", navode iz DPC-a.

 

 

Pojašnjavaju kako je Schmidt u intervenciji drugog oktobra uz pristanak SAD, ali bez podrške EU, uklonio alate za blokadu HDZ-a, ali na taj način što je popustio nekim etnonacionalističkim zahtjevima HDZ-a. Na taj način Schmidtove odluke su dodatno ojačale HDZ-ovu kontrolu nad hrvatskim biračkim tijelom i imenovanjem predsjednika i potpredsjednika Vlade FBiH.

"Schmidt i njegovi pokretači nisu uspjeli postići svoj neposredni proklamirani cilj, jer, kako je DPC upozorio, 'u bh. oligarhijskom sistemu dijeljenja vlasti, nijedan institucionalni propis nema moć suprotstaviti se namjernom političkom opstrukcionizmu'", istakli su.

Pojašnjavaju da je posljednjom intervencijom u kojoj je kombinovao ad hoc i dugotrajnu odluku suspendovao ustavno pravo potpredsjednika Refika Lende vezano za imenovanje Vlade.

"U svom trajnom ustavnom zahvatu u proceduru formiranja vlasti, od sljedećih izbora 2026. godine i nakon toga, Schmidt je vezao pravo veta (potpredsjednika) FBiH na podrškuod 3/5 u njihovom nacionalnom klubu u Domu naroda. Ova je brojka jasno vezana uz izračun da će HDZ, sa svojim hegemonističkim položajem među hrvatskim biračkim tijelom koji je već dodatno ojačan prvobitnom intervencijom od 2. oktobra, u budućnosti dostići taj prag, dok SDA, suočena s življim opoziconim strankama različitih ukusa, možda i ne bi", napisali su.

Tvrde da je svojim odlukama Schmidt pokazao de facto prohrvatsku i antibošnjačku etničku pristranost.

"Prvo, dok su on i njegove zapadne pristalice na HDZ-ovu prijetnju blokadom reagovali popuštanjem, oni su na blokadu SDA reagirali političkim otporom, demonizirajući stranku zbog istih (etnonacionalističkih, korumpiranih) karakteristika koje dijeli s drugim vodećim etničkim strankama. Drugo, za razliku od dosadašnjeg postupanja OHR-a s blokadama formiranja vlasti od strane HDZ-a, u slučaju SDA reagirao je suspendovanjem prava veta predstavniku jednog od konstitutivnih naroda (Bošnjacima) u entitetskom Predsjedništvu", pojasnili su iz DPC-a.

Kao treći faktor istakli su da su glasači koji ne žive na većinski hrvatskim i srpskim područjima kažnjeni zbog većeg političkog pluralizma.

Upozorili su i da Zapad rizikuje sa jačanjem i radikalizacijom bošnjačkog nacionalizma te kažnjava građansku javnost.

"Svojim nastupom od 2. oktobra, visoki predstavnik i njegovi zapadni podupiratelji po prvi su put u poslijeratnoj eri snažno intervenirali u politički sistem i umiješali se u izgradnju koalicija bez da je ta politika utemeljena u bilo kojem programu demokratskih reformi, a kamoli bilo kakvom ozbiljnom strateškom razmišljanju o putu naprijed u trenutnom regionalnom i globalnom kontekstu. Očigledno je da žele smiriti situaciju. Zasad", tvrde iz DPC-a.

Ukazali su i na politiku Evropske unije koju su ocijenili kao nedosljednu, te da su nove vlasti unaprijed proglasili reformskim želeći legitmizovati davanje kandidatskog statusa bez ispunjavanja uvjeta.

Kazali su da i države članice EU ne mogu izbjeći svoju političku odgovornost, posebno Njemačka i da Berlina nema nigdje od 2. oktobra, unatoč tome što je njemački visoki predstavnik djelovao protiv deklariranih političkih načela svoje vlade.

"Što se tiče BiH, njemačka vlada se zapravo predala SAD-u, EK-u i EEAS-u, a Schmidt – tragičan nastavak bh. nepolitike bivše kancelarke Merkel. Da je Merkel ozbiljno mislila na BiH i regiju, Schmidt nikada ne bi bio nominiran", zaključili su iz DPC-a.