Ugledni makedonski novinar: Najvažnije je da nije pala mrtva glava

Home

Ugledni makedonski novinar: Najvažnije je da nije pala mrtva glava


Najvažnije je da jučer nije pala mrtva glava, ali će sudbina Makedonije umnogome ovisiti o ishodu sutrašnjeg sastanka predsjednika Ivanova s liderima parlamentarnih stranaka.

Ovo je u razgovoru za Avaz.ba izjavio Branko Đorđevski, urednik političke rubrike i zamjenik glavnog i odgovornog urednika skopskog "Dnevnika".

Prema posljednjim informacijama, epilog jučerašnjeg haosa na ulicama glavnog grada Makedonije i u zgradi državne Skupštine (Sobranje) je više od dvadeset povrijeđenih osoba.

Među njima su demonstranti, političari, ali i pripadnici policije.

Specijalci su iz Sobranja evakuisali tridesetak poslanika, pri tome koristeći dimne bombe kako bi rastjerali razularene demonstrante.

Situacija se u ovim trenucima smiruje, iako se ispred zgrade Skupštine i dalje nalazi nekoliko hiljada građana.

- Ono što je najbitnije je da nema žrtava, ali i da je izbjegnut linč poslanika čijim je glasovima Talat Džaferi izabran za predsjednika parlamenta. Najteže je prošao predstavnik koalicije Albanaca Zijadin Sela, kojeg su demonstranti udarali pesnicama i nogama, nakon čega je ostao ležati nepomičan na podu - kazao nam je Đorđevski.

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov oko 22 sata u obraćanju građanima pozvao je sve lidere parlamentarnih stranaka da danas dođu u njegov kabinet kako bi zajednički pronašli izlaz iz trenutne situacije.

Đorđevski ističe kako još uvijek nije poznato ko će se odazvati na sastanak sa Ivanovim, a ishod tog susreta, navodi, umnogome bi mogao odrediti budućnost Makedonije.

- Ne znam šta je dalji scenario grupe demonstranata - da li će ući u Sobranje, da li će ga okupirati... Nadam se da se neće obistiniti pisanja pojedinih medija u regionu da je sve ovo uvod u rat u mojoj zemlji. Međutim, zaista je u pitanju mnogo opasna situacija, ali se nadam da će na kraju prevladati razum - zaključio je Đorđevski.

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 28/04/2017 - 07:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top