Ugrožene šume Bosne i Hercegovine: Aktivisti upozoravaju na haotično stanje

,

Šume Bosne i Hercegovine, suočavaju se s ozbiljnim izazovima, posebno u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu.

Lejla Kusturica, direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene – ACT”, ističe da stanje u šumarskom sektoru nije zadovoljavajuće, a situacija je posebno haotična u navedenom kantonu.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od najšumovitijih zemalja u Europi, suočava se s problemima u upravljanju šumama. Kusturica naglašava važnost pažljivog odnosa prema ovom obnovljivom resursu kako bi se zadovoljile potrebe sadašnjih i budućih generacija.

Nažalost, stanje u šumarskom sektoru nije zadovoljavajuće, s nelegalnim sječama, neispunjenim planovima pošumljavanja i nedostatkom adekvatnih mjera zaštite od požara.

Posebno zabrinjava činjenica da HNK nema usvojen kantonalni propis za oblast šumarstva.

Kusturica apeluje na kreiranje zakonskog okvira za na svim nivoima vlasti, ističući važnost podrške resornih ministarstava, inspekcijskih organa i građana u očuvanju šuma. Centar za životnu sredinu dodaje da je opstanak šuma zajednička odgovornost i da upravljanje šumama zahtjeva sisitemski pristup i dosljedno sprovođenje mjera.

Ova upozorenja ukazuju na potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se očuvalo prirodno bogatstvo šuma u Bosni i Hercegovini.