Ugroženo 3000 korisnika Centra za socijalni rad Velika Kladuša jer nema budžeta

.

Općina Velika Kladuša u 2022. godinu je uplovila bez budžeta, što praktično znači da se od 01. januara ne vrše nikakva plaćanja. Svi mjesečni računi, kao i obaveze prema uposlenicima Općinskog organa uprave i drugih budžetskih korisnika neće moći biti plaćene. Ovakakva situacija zbog neplaćanja računa prema dobavljačima može dovesti primjera radi i do isključenja električne energije ili interneta, što bi totalno onemogućilo rad uposlenika.

S obzirom da do kraja protekle godine nije usvojen Budžet, a i da na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 13.januara nije usvojena Odluka o privremenom finansiranju (koja bi omogućila finansiranje u prva tri mjeseca ove godine), sve dok se ne usvoji budžet ili ga od 01.aprila sam ne proglasi općinski načelnik ova nepovoljna situacija će potrajati.

U toku je i Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2022. godinu i najvjerovatnije u prvoj polovini narednog mjeseca se može očekivati da velikokladuški vijećnici u formi Prijedloga razmatraju ovogodišnji budžet. Ukoliko i tada ne bude usvojen budžet onda je evidentno da će budžetski korisnici na platu, kao i svi dobavljači da im se plate računi, morati čekati do 01.aprila kada Načelnik ima zakonsku mogućnost da sam proglasi budžet koji tada i stupa na snagu.

Pored uposlenika Općinskog organa uprave, Općinskog pravobranilaštva, Centra za socijalni rad, Centra za kulturu i Vatrogasne jedinice uskraćeni su i korisnici socijalne zaštite (jednokratna davanja)korisnici socijalne zaštite sa viših nivoakorisnici naknade za tuđu njeguporodilje u i van radnog odnosa što je zbirno oko 3.500 osoba koji ovise o budžetu. Također, bez sredstva u prva tri mjeseca su i javna preduzeća „Komunalije“ i „RVK“.

JU „Centar za socijalni rad“ Velika Kladuša koja je u potpunosti  oslonjena na budžet  u vrlo je teškoj  i nepovoljnoj situaciji. Direktorica  ovog Centra Emira Veljačić izražava zabrinutost zbog novonastale situacije koja može dovesti u pitanje funckcioniranje Centra. “Neplaćanje materijalnih troškova i izmirivanje obaveza prema uposlenicima, te neizmirivanje obaveza prema korisnicima Centra će nas sve dovesti u težak pložaj”, istaknula je direktorica Veljačić