Uhapšen mladić koji je ilegalno kopirao sadržaj "United Media Grupe"

Amar Musli (1997.) osumnjičen je da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava, na štetu kompanije "United media grupe“, nezvanično se saznaje. On je u periodu od decembra 2017. godine do danas, pričinio štetu tom preduzeću od 45.000 KM.

Po naredbi Suda BiH, policijski službenici su izvršili pretres stana ovog mladića u Bijeljini te oduzeli predmete koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom - veći broj računara, prenosnih računara, USB stik i drugo.

Otkriven je tokom akcije kodnog naziva "Plagijat 2019.”, koju su proveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) u saradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Bijeljina, a u cilju prikupljanja dokaza u vezi s počinjenim krivičnim djelom nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Nakon dokumentovanja predmeta, protiv njega će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH, saopćeno je danas iz MUPRS-a, uz navođenje inicijala osumnjičenog.

Nezvanično, Musli je putem internet stranica omogućio pristup sadržajima TV serija, zaštićenih autorskim pravima, na način da je omogućio pristup računarima, smart telefonima, televizorima i odgovarajućim uređajima, čime je objavio, reemitovao i učinio dostupnim javnosti više autorskih djela za koje nije imao potpisane ugovore, odnosno dozvolu vlasnika autorskih prava.