U Kalesiji uhapšen nastavnik zbog sumnje da je učenicima naplaćivao pozitivne ocjene

Pripadnici Federalne uprave policije u utorak su u Kalesiji uhapsili 60-godišnjeg S.K., profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi u ovom mjestu, zbog sumnje da je uzimao mito za davanje pozitivnih ocjena učenicima.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović. Profesor je jučer uhapšen za vrijeme nastave, a hapšenje je obavljeno po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona. 

Arnautović nam je rekao da je S.K. osumnjičen za primanje dara ili drugih oblika koristi.

"On je osumnjičen da je u dužem vremenskom periodu, prema trenutnoj evidenciji, u šest navrata, od roditelja učenika kojima je predavao, ili posrednika, tražio i uzimao iznos od 100 do 200 konvertibilnih maraka u zamjenu za prolaznu ocjenu. Riječ je o učenicima koji su u njegovim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu na kraju školske godine, a on je pogodovao i davao pozitivnu zaključnu ocjenu u zamjenu za novac", rekao nam je Arnautović.

Ranije je donesen nalog o provođenju istrage protiv osumnjičenog koji će danas biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Za S.K. najvjerovatnije će biti zatražena i mjera jednomjesečnog pritvora.