Uhapšen pedofil u Goraždu

predator
Osumnjičeni je kontaktirao 11-godišnjeg dječaka i tražio od njega da napravi svoje seksualno eksplicitne fotografije, te da mu ih pošalje

Dana 16. juna 2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i saradnju Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona, uhapsili jednu osobu iz Goražda inicijala D.K. (1994.) koji se dovodi u vezu sa krivičnim djelom "Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije" Krivičnog zakona FBiH, saopćeno je iz MUŠ-a FBiH.

 Lice lišeno slobode se sumnjiči da se koristeći znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži "Instagram", kreirao korisnički račun sa kojeg je od dana 16. aprila 2020. godine uspostavio "on-line" komunikaciju sa malodobnim djeteteom, dječakom od 11 godina, pri tome se predstavljajući se kao 17-godišnja djevojka, iako je prethodno upoznat da razgovara sa11-godišnjakom, istom poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja, a u nastavku razgovora zahtjevao od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavajući istog navesti da izvrši snimanje fotografskog zapisa. U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtjevao sastanak sa malodobnim djetetom na području Sarajeva, sa ciljem seksualnog iskorištavanja istog - saopćeno je iz FMUP-a.

U toku akcije hapšenja, na osnovu Naredbe Općinskog suda u Goraždu pretresen je  stambeni objekat koji koristi osumnjičeni. Tom prilikom je pronađen i oduzet računar, tablet i mobilni telefoni koji su korišteni prilikom za kontakte sa maloljetnikom, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađen u prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predat, uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.