fbpx Uhapšen tvorac igre “Plavi kit” zbog koje je umrlo 130 osoba

Uhapšen tvorac igre “Plavi kit” zbog koje je umrlo 130 osoba

Home

Uhapšen tvorac igre “Plavi kit” zbog koje je umrlo 130 osoba


Ruska policija uhapsila je osobu koja je navodni “mastermind” iza suicidalne igrice “Plavi kit”. Bio je to poštar iz Moskve koji se zove se Ilya Sidorov i koji ima 26 godina.

Optužen je za poticanje djece na samoozljeđivanje i pozivanje na samoubistvo u izopačenoj igrici povezanoj s “Izazovom Plavog Kita”, piše Independent.

Kako piše Telegraph, Sidorov je priznao istražiteljima kako je razvio online igricu koja ja je bila usmjerena mladima, a čiji je cilj bio samoubistvo. Mail Online piše da se poštar slomio dok ga je policija ispitivala o tome kako je nagovorio jednu djevojčicu da skoči pod voz. Sidorov je uhapšen na krovu jedne zgrade u Moskvi te je odveden na ispitivanje.

Spomenuta igra povezana je s preko 130 smrtnih slučajeva.

Djeca koja su se uključivala u igru dobivala su naputke da se režu, gledaju horor filmove i da ne spavaju. Sve to su bili njihovi “zadaci” unutar igre, a čini se kako je namjera bila da se našteti mentalnom zdravlju djece i oslabi ih kako bi na kraju izvršili samoubistvo. Kada bi došlo do pedesetog dana izazova, djeca bi dobila uputu da izvrše samoubistvo.

Sidorov je nekontrolirano jecao dok ga je policija ispitivala o smrti djevojčice koju je nagovorio da se baci pod voz, piše Independent.

Ruska ministrica unutarnjih poslova potvrdila je njegovo hapšenje te je rekla kako je uhapšen u akciji koja je pokrenuta nakon što je Sidorov nagovorio djevojčicu u dobi od 14 godina da pokuša samoubistvo.

Kako piše Mail Online, ministrica je izjavila kako je u njegovom stanu pronađeno pet mobitela, tablet i nekoliko SIM kartica.

“Osumnjičeni je pojasnio kako je on administrator takozvane samoubilačke grupe koja je imala 32 člana, od kojih su svi bili maloljetni. On im je zadavao zadatke kojima je cilj bio da si nanesu ozljede koje bi ih potaknule na samoubistvo”, izjavila je ministrica.(Izvor: Fokus)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 11/06/2017 - 21:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top