Uhapšeni u akciji "Profit" predati Tužilaštvu KS, ovo su imena 12 osumnjičenih

.
Dvanaest osoba uhapšenih u akciji "Profit“ koji su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s pranjem novca predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako Klix.ba saznaje u Tužilaštvo KS su prebačeni Zijad Blekić, Smiljka Jusufranić, Edin Muftić, Hasan Ćelam, Muharem Hajrić, Branislav Petrović, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Alen Murguz, Naser Daca, Edin Dizdar i Jasmin Jusufranić.

Svi se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima "Prevara u privrednom poslovanju“, "Pranje novca“, "Prevara“ i "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

"Bit će zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužitelj će odlučiti o daljnjim mjerama prema osumnjičenima. Dvije osobe su nakon ispitivanja u SIPA-i puštene na slobodu“, rekla je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Pripadnici SIPA-e jučer su po nalogu Kantonalnog tužilaštva uhapsili ukupno 14 osumnjičenih i izvršili 35 pretresa stambenih i poslovnih objekata u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Otkriveno je i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

SIPA je privremeno obustavila raspolaganje novčanim sredstvima u iznosu od 1.988.900,44 KM i 1.884.007,40 eura, a koja su locirana na računima 19 osoba.

Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit", jedne od najkompleksnijih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv privrednog kriminala.

Istraga se provodi od 2010. godine u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom, odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

U akciji su učestvovali pripadnici SIPA, OSA-e, FUP-a, MUP-a KS, MUP-a SBK, MUP-a ZDK.

POGLEDAJTE VIDEO OVDJE!