Hadžikadić: Ukinuti akcize na gorivo, smanjiti PDV i uvesti ‘plavi dizel’ za poljoprivrednike

asdf

- U posljednje vrijeme svjedoci smo konstantnog divljanja cijena osnovnih namirnica i goriva u Bosni i Hercegovin, a spirala inflacije je već uveliko počela, poručuju iz Platforme za progres.

"Cijene, goriva i hrane rastu, što će uzrokovati daljni rast cijena i drugih proizvoda. Trenutno poljoprivredna politika ne definira jasno prioritete i to posebno utiče na sigurnost opskrbe hrane i cijenu u kriznim vremenima poput ovog, kada su ugroženi lanci opskrbe. Visoka cijena goriva predstavlja jedan od glavnih razloga zašto su domaći poljoprivrednici nekonkuretni uvoznim proizvodima iz oblasti hrane. A ne mogu ni biti konkuretni sa gorivom čija cijena ovih dana dostiže 3 KM po litru", ističu iz Platforme.

Sada sa istom platom radnik može kupiti manje, kao i penzioner sa svojom penzijom.

"Neophodno je da u ovim trenucima vlastodršci iskažu solidarnost sa svojim građanima. Stoga, Platforma za progres od vladajućih stranaka SNSD-a, SDA i HDZ-a i Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine pod hitno traži: 1. Privremeno ukidanje akciza na gorivo 2. Ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice (brašno, hljeb, ulje, mlijeko, lijekovi, gorivo) 3. Hitno definiranje poljoprivredne politike u skladu sa situacijom u svijetu, usvajanje strategije i dodjela podrške poljoprivrednicima te uvođenje "plavog dizela" poljoprivrednim proizvođačima Tražimo od stranaka koje odlučuju i odgovornih institucija da se hitno uključe u realizaciju ovih mjera. Sjetva uskoro kreće, podrška poljoprivredi kasni.Vlastodršci moraju olakšati našim poljoprivrednicima i omogućiti im da proizvode hranu, da u kriznim vremenima ne tražimo pomoć i konačno ne uvozimo ono što uvoziti ne moramo", navode u saopćenju.