Uklonjena čestitka u Bužimu, hoće li biti otkazani restorani za proslavu Nove godine

j
Vlast općine Bužim na čelu sa načelnikom Mersudinom Nanićem uklonila je u toku noći bilbord-čestitku kojom je građanima upućena čestitka povodom Božića i Nove godine. Čestitku su uplatili premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić.

Tokom jučerašnjeg dana reagirala je bužimska SDA koja je zatražila da se ukloni ovaj bilbord. Oglasio se i načelnik Nanić ali je obrisao svoju objavu nakon što je dobio brojne kritike. Društvene mreže su se užarile od komentara, a neki Bužimljani su najavljivali da će sami ukloniti bilbord ako to ne urade lokalne vlasti. Tokom noći skinut je bilbord i postavljena je zastava BiH. 

Iz SDA Bužim tvrde da je čestitka Božića i Nove godine "provokacija čisto bošnjačke sredine" te su izrazili strah da iduće godine se ne pojave "slama i jaslice". 

Vijest o uklanjanju bilborda prenijeli su i regionalni mediji, posebno iz susjedne Hrvatske čiji državljani vrlo često dolaze u Krajinu zbog kupovine namirnica koja su jeftinije nego u Hrvatskoj. Da li će ovakav stav utjecati i na buduće dolaske uvjerit će se Bužimljani vrlo brzo. 

U brojnim komentarima na društvenim mrežama građani pitaju da li će se zabraniti i proslava Nove godine u raspodatim restoranima ako se već ne slave ovi praznici.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH u utorak su ocijenili kako je poruka načelnika općine najbolji pokazatelj kako SDA vidi ‘modernu i građansku’ državu BiH.

“Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje”, naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke u BiH.

Oni očekuju da će SDA i načelnik Nanić uputiti ispriku zbog ovoga sramnog ispada.

“Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali”, naveli su iz HNS-a BiH.