Ukrajina pokreće istragu zbog ruskog željezničkog mosta do Krima

Ukrajinski zvaničnici u srijedu su pokrenuli krivičnu istragu nakon što je putnički voz iz Rusije stigao na Krim preko novog ruskog mosta, tvrdeći da je voz ilegalno prevozio ljude preko ukrajinske granice.

Ranije ove sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je željeznički most na Krimu, koji je Rusija aneksirala od Ukrajine 2014. godine. Tom prilikom rekao je da će 14 miliona putnika i oko 13 miliona tona tereta preći preko mosta tokom sljedeće godine. Voz je u Sevastopol stigao iz Sankt Petersburga, drugog najvećeg ruskog grada.

Rusija je aneksirala Krim iz razloga što su stanovnici poluostrva na referendumu glasali za pridruživanje Rusiji. Aneksija je izazvala oštru međunarodnu reakciju, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su uveli sankcije protiv Rusije. Ukrajina je blokirala isporuku zaliha preko svog teritorija na Krim.

Vlada Ukrajine je više puta rekla da je novi most izgrađen uprkos kršenju međunarodnih zakona. U oktobru 2018. godine tužioci su otvorili krivični postupak protiv kompanija koje su učestvovale u izgradnji mosta.

federalna.ba/AA