Ukrajinci otkrili detalje eliminacije najboljeg ruskog pilota: Ubili smo ga Iglom

y<

Vojnik Oružanih snaga Ukrajine navodno je ubio ruskog pukovnika, koji je bio najbolji moskovski pilot helikoptera.

93. odvojena mehanizirana brigada Kholodnyi Yar objavila je u ponedjeljak na Facebooku o smrti pukovnika.

“Vojnik Artur Illuk, pripadnik naše brigade, ispalio je precizni hitac iz prenosnog protuzračnog sistema Igla i eliminirao najboljeg pilota helikoptera Zračno-kosmičkih snaga Rusije, pukovnika Vasilija Kleščenka”, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Vasilij Kleščenko, koji je prošle godine predvodio paradu tokom Dana pobjede u Moskvi, obnašao je dužnost zamjenika načelnika 344. Centra za borbeno zapošljavanje i prekvalifikaciju osoblja vojne avijacije okupatorske zemlje.

Upravljao je helikopterom Ka-52 “Aligator” tokom prošlogodišnje parade.

Ukrajinski obavještajci pronašli su Kleščenkovo ​​tijelo i “predali ga na razmjenu”, stoji u saopštenju.

Ruski helikopter Ka-52 “Aligator” oboren je u aprilu 2022. Helikopter se srušio ispred položaja brigade u blizini sela Husarivka, Balaklijski okrug, Harkovska oblast. U to vrijeme ukrajinski lovci nisu mogli u potpunosti proučiti mjesto nesreće.

Službenici Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane mogli su pristupiti licu mjesta tek u junu.

93. odvojena mehanizirana brigada Kholodnyi Yar podijelila je slike olupine helikoptera.

“Ova noć bila je izuzetno učinkovita za jedan od mehaniziranih bataljona 93. brigade Hholodni Jar. U njegovoj zoni odgovornosti ruski borbeni helikopter Ka-52 izvršio je prisilno slijetanje s naknadnim prženjem”, stoji u opisu fotografija. “Okupatori su planirali napasti tehniku ​​i ljudstvo hladnoratovskih vojnika, međutim, naši borci su prilagodili svoje planove i poslali svoje pilote na kobzonski koncert.”

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine saopštio je u srijedu da je više od 200 ruskih vojnika ubijeno u posljednja 24 sata. Oružane snage Ukrajine eliminirale su gotovo 44.100 ruskih okupatora od početka rata u Ukrajini 24. februara.

U međuvremenu, ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug objavilo je u objavi na Facebooku da su avioni kijevskih zračnih snaga u južnom dijelu zemlje u utorak napali rusko uporište. U napadu su stradali ljudstvo i vojna oprema.