Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, a evo šta čeka BiH

.
Iza BiH postoji paragraf u nacrtu zaključaka, a Hrvatska je uspjela ubaciti i zahtjev o izbornim i ustavnim reformama, čega u prijašnjim varijantama nije bilo.

U tijelima Evropske unije pripremljen je i posljednji tekst nacrta zaključaka koje će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak u Briselu.

Jutarnji list imao je uvid u taj dokument u kojem stoji da će se Ukrajini i Moldaviji dodijeliti status kandidata za članstvo u EU.

- Evropsko vijeće priznaje evropsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji - stoji u nacrtu zaključaka.

Iza BiH postoji paragraf u nacrtu zaključaka

Tako će lideri EU prihvatiti preporuku koju je prije sedam dana dala Evropska komisija. Evropska komisija se navodno protivi davanju statusa kandidata BiH iako se pojavila i ta ideja.

Naime, Komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata no BiH ih još uvijek nije ispunila sve.

- Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije - piše Jutarnji list.

No, iza BiH postoji paragraf u nacrtu zaključaka, a Hrvatska je uspjela ubaciti i zahtjev o izbornim i ustavnim reformama, čega u prijašnjim varijantama nije bilo.

 

Pozdravljaju dogovor iz Brisela

- Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor lidera BiH postignut 12. Juna 2022. u Briselu, koji je potreban za stabilnost I potpuno funkcioniranje zemlje kako bi se odgovorilo na težnje njenih građana. Političke lidere u BiH poziva da brzo ispune obaveze iz sporazuma i finaliziraju ustavnu i izbornu reform, što bi zemlji omogućilo odlučni napredak na evropskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Evropska komisija u svom mišljenju kako bi dobila status kandidata - piše u nacrtu.

Što se tiče zapadnog Balkana, ovaj put se spominje i nedvosmislena privrženost evropskoj perspektivi članstva država regije, nešto što već godinama nije tako jasno stajalo u dokumentima EU.

 

Foto:Arhiv