Ukrajinska vojska nanosi velike gubitke Rusima, tjera ih sa svog teritorija

.
Ukrajinski vojnici na oslobođenoj teritoriji u regiji Harkov /Foto: AP

 

Ukrajinske trupe izvršile su pritisak na ruske snage koje se povlače u utorak, pritiskajući kontraofanzivu koja je donijela velike dobitke i zapanjujući udarac vojnom prestižu Moskve, piše AP.

Još nije bilo jasno da li bi ukrajinski napad na sjeveroistoku nakon mjeseci malo vidljivih pokreta mogao označiti prekretnicu u gotovo sedmomjesečnom ratu. Ali zvaničnici zemlje su bili živahni, puštajući snimke na kojima se vidi kako njihove snage pale ruske zastave i pregledavaju napuštene ugljenisane tenkove. Na jednom snimku, graničari su oborili poster na kojem je pisalo: "Mi smo jedan narod sa Rusijom".

Napredovanje na bojnom polju se ranije mijenjalo naprijed-nazad, a američki saveznici Ukrajine, na primjer, pazili su da ne proglase preranu pobjedu budući da ruski predsjednik Vladimir Putin još uvijek ima trupe i resurse koje može iskoristiti.

"Rusi vas koriste kao topovsko meso"

Ipak, Kremlj se borio da odgovori na poraz, najveći otkako su njegove snage odustale od promašenog pokušaja da zauzmu Kijev početkom rata.

Kasno u ponedjeljak, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su njegove trupe za nekoliko sedmica ponovo zauzele više od 6.000 kvadratnih kilometara - područje više nego dvostruko veće od Luksemburga.

- Kretanje naših trupa se nastavlja - rekao je on.

U najnovijoj tvrdnji, ukrajinske granične službe su navele da je vojska preuzela kontrolu nad Vovčanskom, gradom udaljenom samo 3 kilometra od Rusije koji je zauzet prvog dana rata. Iako svaka pojedinačna tvrdnja o vojnom uspjehu nije mogla biti potvrđena, Rusija je priznala da je posljednjih dana povukla trupe iz područja u sjeveroistočnom dijelu Harkova.

Izvještaja o haosu bilo je u izobilju kako su se ruske trupe povukle - kao i tvrdnji da se masovno predaju. Zvaničnici Ukrajine su rekli da su zarobili toliko vojnika da se bore gdje da ih smjeste. Ove tvrdnje AP nije mogao odmah provjeriti.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar (Hanna) rekla je da Kijev pokušava uvjeriti još više ruskih vojnika da odustanu, lansirajući granate ispunjene letcima prije njihovog napredovanja na bojištu.

- Rusi vas koriste kao topovsko meso. Vaš život im ne znači ništa. Ne treba ti ovaj rat. Predajte se Oružanim snagama Ukrajine - piše na letcima.

Kao jedan od pokazatelja udarca koji je zadobila Moskva, britanski obavještajci su rekli da je 1. gardijska tenkovska armija, bila "ozbiljno degradirana" tokom invazije i da su "konvencionalne snage Rusije dizajnirane da se suprotstave NATO-u ozbiljno oslabljene. Rusiji će vjerovatno trebati godine da obnovi ovu sposobnost.”

Strah od nuklearne katastrofe

Međutim, povlačenje nije spriječilo Rusiju da udara po ukrajinskim položajima. U utorak rano ujutro granatirala je grad Lozova u oblasti Harkov, pri čemu su tri osobe poginule, a devet je ranjeno, rekao je regionalni guverner Oleg Sinehubov (Oleh Syniehubov).

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Rusija nastavila granatirati najveće nuklearno postrojenje u Evropi, gdje su borbe izazvale strah od nuklearne katastrofe. Područje Nikopolja, koje se nalazi preko rijeke Dnjepar od nuklearne elektrane Zaporožje, granatirano je šest puta tokom noći, ali odmah nije prijavljeno da je bilo povrijeđenih, rekao je regionalni guverner Valentin Rezničenko.

Udari se nesmetano nastavljaju i na grad Harkov, drugi po veličini u Ukrajini i grad koji je već mjesecima pod napadima.

Zelenski je posebno kritizirao Rusiju jer je ciljala energetsku infrastrukturu u svojim napadima proteklih dana.

- Stotine i hiljade Ukrajinaca našle su se u mraku bez struje. Kuće, bolnice, škole, komunalna infrastruktura... lokacije koje nemaju apsolutno nikakve veze sa infrastrukturom oružanih snaga naše zemlje.

Znak očaja

Rekao je da to može ukazivati samo na jednu stvar. 

- Ovo je znak očaja onih koji su osmislili ovaj rat. Ovako reaguju na poraz ruskih snaga u oblasti Harkova. Oni ne mogu ništa našim herojima na bojnom polju.

Kontraofanziva je izazvala rijetke javne kritike Putinovog rata. U međuvremenu, neki od njenih branilaca u Rusiji umanjili su ideju da je uspjeh pripao Ukrajini, okrivljujući umjesto toga zapadno oružje i vojnike za gubitke.

"Nije Ukrajina ta koja je napala Izium, već NATO" piše u naslovu u državnim novinama Komsomolskaya Pravda, koji se odnose na jedno od područja u kojima je Rusija rekla da je povukla trupe.

Na drugim mjestima, stanovnici ruskog sela neposredno preko granice s Ukrajinom evakuisani su nakon što je u granatiranju ukrajinskih trupa ubijena jedna osoba, navodi ruska novinska agencija Tass.

U izvještaju se citira šef lokalne administracije u Logačevki, koji je rekao da su ukrajinske trupe otvorile vatru na graničnom prelazu.