Ukrajinski ambasador stigao u Sarajevo na razgovore o aferi "Ikona"

Jj
Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera "Ikona".


Nakon toga će obaviti sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, potvrđeno je za Klix.ba.

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec dana tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Za očekivati je da ambasador Kirilič predstavi dokaze koji pokazuju da je spomenuta ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija u našoj državi da punom parom intenziviraju istragu i dokažu odakle ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da se vrati u Ukrajinu.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini 28. decembra je i zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

"Ako je prvi korak već poduzet - ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi - da se vrati u Ukrajinu", rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba je poručio da "Dodik nastavlja lagati".

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom koju je otkrio portal Klix.ba, Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka, među kojima je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. Također je potvrđeno pisanje portala Klix.ba da je ukrajinski ambasador zatražio hitan sastanak s glavnom tužiteljicom i ministricom vanjskih poslova BiH.

Prije toga Rusija je odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu te savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon otkrivanja afere zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i zaraze koronavirusom otišao u bolnicu, a nakon izlaska je prvo optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega zbog čega je postavio i ultmatum - dokaz ili njegovo izvinjenje. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu. Još niti jedna strana nije u javnosti iznijela dokaze koji potkrepljuju tvrdnje.