Ukusni povrtno-pileći ražnjići

Najšareniji ražnjići čiji će vas ukus očarati.

Sastojci:

500 g svježeg pilećeg filea

1 crvena paprika

1 glavica ljubičastog luka

2 tikvice

250 g šampinjona

So

Biber

maslinovo ulje

Priprema:

1. Pileći file izrezati na kocke, ali pokušajte da vam kocke budu što sličnije jedna drugoj zbog prženja. Gljivama odstranite stručke, jer ćete koristiti samo glavice.

2. Tikvice nemojte guliti, već ih samo dobro operite, pa i narežite uzduž na tanke šnite. Luk izrežite na deblje polukrugove, a papriku na kocke što sličnije pilećim. Povrće, piletinu i gljive u jednoj većoj zdjeli posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte.

3. Štapić za ražnjić također premažite maslinovim ulje, pa najprije nabodite kocku paprike i gurajte je na tri cm od kraj ražnjića kako biste ostavili prostor da možete okretati štapiće. Do paprike stavite tikvicu, ali tako da je nabodete što bliže kraju šnite, a da ostatak ostane visjeti. Zatim stavite piletinu, pa potom luk, pa ponovo tikvicu tako što ćete je omotati oko piletine i luka, pa ostaviti ostatak da visi i na kraju gljivu. I tako popunite ražnjić do kraja, s tim da na vrh stavite ponovo papriku kako bi učvrstila ostale namirnice, a posebno tikvicu koja će na ovaj način biti provučena preko cijelog ražnjića i ostatka namirnica.

4. Dno tepsije fino prekrijte papirom za pečenje, ali tako da na krajevima bude uzdignut uz rub tepsije, kako biste na kraju sačuvali sve sokove od pečenja. Ražnjiće poredajte jedan uz drugi, pa ih prelijte ostatkom začina i maslinovog ulja iz zdjele u kojoj ste pomiješali namirnice.

5. Ražnjiće pecite na 200 stepeni oko pola sata, ili do trenutka kad ocijenite da je piletina gotova. Povremeno ražnjiće možete i okrenuti kako bi se podjednako ispekli, te ih poljevajte umakom u kojem se peku.

6. Ražnjiće poslužite uz miks zelenih salata i cherry paradajz.