"Ulice i kuće su bile pune vode. Nikada tako nešto nisam vidio!"

Jako nevrijeme sinoć se obrušilo na Dubrovnik i okolicu. Zbog obilne kiše poplavljene su brojne ceste na užem i širem području grada, a voda je ušla i u neke stanove i kuće. Kako javlja DuList, dubrovački vatrogasci su u samo tri sata i to od 4 do 7 imali 30 intervencija ispumpavanja.

Voditelj Meteorološke postaje DHMZ Gorica Zdenko Perušina potvrdio je kako je u svega tri sata u Dubrovniku palo čak 259 litara kiše po metru četvornom. Problema ima i na magistralnim cestama. Zbog velike količine vode, u nekim su gradskim ulicama izbili i šahtovi. 

Obilna kiša poplavila je hotele Rixos, Kompas, Valamar President, pekarnicu, Dom za starije osobe u Mokošici, a vatrogasci su spašavali i ljude iz garaže Atlant centra. Poplavio je i dio garaže sa one strane gdje je poliklinika MarinMed u Gružu. Vozači upozoravaju i kako je cesta kroz Zaton poplavljena, piše Dubrovnik.net.

Dubrovnik

- U 4 ujutro sam se vraćao s posla, sve je bilo poplavljeno. Ulice su bile pune vode, vučna služba je vadila aute iz bujice, Kuće su pod vodom, vatrogasci cijelo vrijeme rade. Nikada tako nešto nisam vidio - kaže nam čitatelj Alen Salopek (30) koji se zbog jakog nevrijemena i kiše nije mogao probiti do doma, pa je prespavao u automobilu ispred firme. 

Poplavila je i dubrovačka pekara Glavinić na obali Pape Ivana Pavla II. Vlasnik pekare kaže nam da ne pamte takvu kišu. 

- Baš je bila prava poplava, palo je 260 litara po metru kvadratnom. Rekordno. Ne pamtim tako nešto. Sada je sve ok, nemamo veće štete. Kafići ispod pekare su pak potpuno poplavili, a jedan dio ceste je još uvijek zatvoren - kaže nam vlasnik te dodaje kako su spremni za nove poplave jer sada znaju što mogu očekivati. 

Sličan scenarij odvio se i u blizini poliklinike MarinMed u Gružu. Poplavila je garaža uz polikliniku. 
- Trenutno se garaža čisti. Ne pamtimo ovakvu kišu, ovo je prvi put da se tako nešto desilo - kažu u poliklinici te napominju kako nisu morali evakuirati ljude. 

Vozači upozoravaju i kako je cesta kroz Zaton poplavljena.

U Zagrebačkoj ulici je nevrijeme i kiša odnijela motore koji su plutali po cesti. Odroni su po cestama kao i poplave, vozačima se savjtetuje oprez i prilagođavanje brzine.

Zatvoren je dio državne ceste DC420 Sustjepan-luka Gruž, zbog vode na kolniku na predjelu Kantafig. Obilazak je preko autobusnog kolodvora.

Najveća opasnost prijeti od odrona, a jedan takav dogodio se i na magistrali na ulazu u Grad iz smjera Župe dubrovačke. Stoga se vozači pozivaju na pojačan oprez.

 

Zamutila se: Voda nije za piće

Na izvorištima Ombla, Zavrelje 1 i Račevica (Šumet) izmjerena je povišena mutnoća, a tijekom dana i u vodoopskrbnim mrežama Dubrovnika te dijela Župe dubrovačke (područje od restorana Flamingo do hotela Župa uz magistralu) očekuje se mutnoća iznad dozvoljenih vrijednosti. Takva voda ne preporuča se za piće. Prije uporabe treba je pustiti da se istaloži i bistri dio prokuhati. Dubrovnik

 

Vjetar radi probleme na A1

Osim u Dubrovniku, vrijeme je loše i u ostatku zemlje. Kiše ima posvuda, ali i vjetra zbog kojeg su samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina - DC50 i DC27); A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3); državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Hrvatskom primorju.

U prekidu su katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka; katamaranska linija Mali Lošinj - Cres - Rijeka i trajektna linija Prizna - Žigljen.

Poslijepodne razvedravanje

U prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz kišu i pljuskove, na Jadranu i u gorju moguće i izraženije, od sredine dana u većem dijelu Hrvatske prestanak oborine i razvedravanje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.

Kiša je popodne moguća još u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana u početku umjereno do jako jugo, a jaka i olujna bura će se sa sjevernog dijela tijekom dana širiti prema jugu.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 23 Celzijeva stupnja.