Ulovio morskog psa na splitskoj plaži: Borba trajala cijeli sat

Dvadesetsedmogodišnji Jozo Delić Johan, ribar iz Muća u Hrvatskoj, ulovio je morskog psa na splitskoj plaži, piše "Slobodna Dalmacija".

– Bio sam na Benama, bacio sam ješku na kojoj je bila piletina. I onda je nešto silovito povuklo, tako da sam odmah pomislio da će mi štap puknuti. I borba je trajala oko sat, okupilo se dosta ljudi koji su gledali hoću li uspjeti izvući ribu. Kad ono mali morski pas. Imao je oko četiri kilograma, ali je bio snažan, mlatarao je repom i pokušao se osloboditi - priča on, prenosi Avaz.ba. 

To mu je, kako kaže, prvi put da je ulovio takvo nešto iako se pecanjem bavi već 10 godina. Štap kojim je lovio je ribarski, stoga je čudno kako nije pukao. 

– Najprije smo ga potopili u mlijeko, ostavili da malo odleži i onda ga bacili na gradele. Bio je odličan – kaže Jozo, koji nije znao o kojoj se vrsti morskog psa radi. 

– To bi bio pas mekaš (pena, čukov). Mustelus mustelus iz porodice Triakidae Gray. Postoje slične vrste u Jadranu, a razlike su minorne. Mogu se razaznati po prisustvu bijelih ili crnih pjegica – kazao je Andrej Gajić, stručnjak za morske pse i saradnik National Geographica, za "Slobodnu Dalmaciju", navodeći da pena nije zaštićena vrsta, ali apelira da se ne love i da ga je trebalo pustiti natrag u more. 

Istakao je i da ova vrsta morskog psa nije opasna za ljude, da ima 1.800 do 2.200 zuba koji su kao pločice mozaično raspoređeni. Hrani se ribama, rakovima i glavonošcima, od kojih prednjače muzgavci, a voli jesti i školjkaše.