Umijećem ruše predrasude: “Djeca Sunca” izložila proizvode na sajmu u Banjaluci

asd
Voće, povrće, proizvodi od žitarica, zdravi napici i namazi, te nakit i skulpture predstavili su danas u Banjaluci korisnici Down sindrom centra poznatiji pod nazivom "Djeca Sunca". Ovaj sajam je tek jedna od aktivnosti Centra i doprinos u razbijanju predrasuda o ovim vrijednim ljudima. Na štandovima su izložili svoja djela i pokazali koliko mogu i šta znaju.

Projice, kukuruza, kukuruzno i pšenično brašno, sve je ovo na štandu Nikoline Savić, koja za sebe i svoje drugare kaže da nisu djeca sa downovim sindromom, već su “Djeca Sunca”.

“Volim da radim, ovo brašno smo mi proizveli. Zasadili smo kukuruz u Tesliću. Sama sam pravila ove projice i svi koji probaju kažu da su odlične zbog čega sam baš sretna”, ispričala nam je Nikolina Savić.

“Djeca Sunca” izložili su sir od soje, zdravu nutelu, domaća vina, čajeve od ljekovitih trava sa Jahorine ali povrće iz bašte.

“Na ovom štandu se može pronaći paradajz, krastavac, ljuta paprika. Sve sam to ja proizveo, ali mi nije teško baviti se poljoprivredom. Lijepo je”, dodao je Aleksandar Knežević.

Zoran Jelić iz Down sindrom centra okupio je “Djecu Sunca” i kroz ovo udruženje sa njima pokrenuo niz aktivnosti. Od takmičenja u kulinarstvu do učešća u fudbalskim turnirima.

“Nismo bazirani samo na Banjaluku nego naši korisnici su iz Srbije, Crne Gore, potpisali smo sporazum i sa Rusima. Neprilika sa koronavirusom za nas je postala prilika jer smo se kroz online radionice proširili na cijeli svijet korisnici naše rehabilitacije su osobe i iz Norveške, Austrije, Crne Gore”, naglasio je Zoran Jelić iz Down sindrom centra Banjaluka.

S ovim sajmom trebalo bi sljedeće sedmice da se predstave i u Herceg Novom, a zatim u Varšavi ukoliko ne dođe do uvođenja novih epidemioloških mjera. Projekt poljoprivredne proizvodnje realizovan je u saradnji sa resornim ministarstvom, a korisnicima centra omogućeno je da ove aktivnosti obavljaju u Banji Vrući u Tesliću i na Jahorini.

“Mi nećemo stati na ovome, pripremamo obuku iz pčelarstva, proizvodnju meda i razgovarali smo sa predstavnicima Krajiške kuće da se ovi proizvodi nađu u ponudi jer tako ovi ljudi mogu ostvariti prihode i biti radno angažovani”, pojasnio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede u Vladi RS.

Ispunjeno vrijeme radom i osjećaj da su društveno korisne, “Djecu Sunca” čini srećnim, a kažu nam i da se raduju svakoj novoj aktivnosti i novom putovanju.