Umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana lokalni ljuskovi se prognoziraju u Hercegovini i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 stepena.

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 0 stupnjeva, Drvar i Ivan Sedlo 10, Sokolac 11, Srebrenica 12, Bugojno, Jajce, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 13, Bihać, Bijeljina, Gradačac i Zvornik 14, Banja Luka, Grude, Prijedor, Stolac i Trebinje 15, Brčko i Doboj 16, Mostar i Neum 17 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo raste.
Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana lokalni ljuskovi se prognoziraju u Hercegovini i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 stepena. 

PROGNOZA VREMENA ZA 25.05.2019 (Subota)., malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječene tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Vjetar slab promijenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 26.05.2019 (Nedjelja)., u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno prije podne. U drugoj polovini dana naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 27.05.2019 (Ponedjeljak)., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni.

Stanje na cestama 

Danas se izvode radovi na regionalnom putu R-402 Ljusina-Cazin (u naselju Glogovac), zbog čega je saobraćaj obustavljan. Za vrijeme obustave vozila do 3,5 t koriste lokalni put Polje-Majetići-Stijena, dok vozila preko 3,5 tone koriste put Gnjilavac-Ostrožac-Srbljani-Bosanska Krupa-Ljusina.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas i sutra od 08 do 18 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-459 Tuzla-Šibošnica. Za vrijeme obustave sva vozila iz pravca Tuzle prema Čeliću koriste putne pravce Dokanj-Obodnica-Previle-Čelić ili Tuzla-Gornja Tuzla-Lopare-Čelić.

Na dionici A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Danas i sutra izvode se radovi na R-469 Ribnica-Banovići, zbog čega se saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca u BIH. Tokom dana frekvencija saobraćaja je pojačana, pa savjetujemo sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, piše RTV USK.