Bihać: Meho umjesto jastuka, želim grliti srodnu dušu

Oglasi – jednima su način da nešto kupe ili prodaju, nađu ili ponude posao, a drugima put do ljubavi. Dug je spisak oglasa onih u potrazi sa ženom svog života.

 Potraga Mehe Mahmutagića traje punih deset godina. I neumoran je. Ima 76 godina, i traži ženu. Bez rigoroznih uvjeta, jedan jedini je – na oglas se mogu javiti samo one od 50 do 60 godina. Kakvu ženu želi? Meho nema nedoumice, piše Avaz.

Poznanstvo iz bolnice

– Nije bitno kakva je, nije bitno da li je visoka ili je niska, to nema veze. Bitno je da ima od 50 do 60 godina i da ja imam druga u kući. Kad pođem leći, da imam koga zagrliti, da ne grlim jastuk. Sad grlim jastuk, nemam šta drugo – započinje Meho svoju priču.

Voljena žena napustila ga je prije 20 godina. Priča nam da se i danas sjeća te 1969. kad joj se zarekao na ljubav. Kaže, takve nije bilo. No, sudbina je htjela drugačije i rano je ostao sam, pa se dao u potragu za srodnom dušom, koja traje već 18 godina. Koliko je dao oglasa u novinama, odavno je prestao brojati. Javljanje više od 20 žena na njegove oglase, u konačnici je bilo neuspješno.

– Javljalo se njih puno. Bila je jedna iz Bosanske Krupe, ali ona se udala u Pećigrad. Vjenčala se za tog čovjeka. Upoznali smo se u bolnici, rekla mi je: Kamo sreće da si prije naišao, da sam te ranije srela – kaže Meho, kojeg sreća nije poslužila tada, a ni narednih godina.

Traže dopunu

Prestao je Meho brojati oglase, a i žene. Kaže, one dođu, uzmu i odu. – Dođu neke i pokradu me. Jedna je odnijela i veš-mašinu, televizor, šest lopata. Sve to dok sam bio u bolnici – nastavlja svoju priču vremešni Meho. Žene su odlazile, a Meho ostajao sam. Nije ih kasnije viđao, niti čuo. Poslije svake žene, uslijedila je nova potraga, druga žena, ista priča.

– Došla je jedna iz Cazina, kaže mi: Udala bih se, ali daj mi 50 KM. Ja dao, kasnije zovem – nema. Neke traže dopunu, neke kažu – bit će, a ništa ne bude od tog obećanja – nastavlja svoju priču Meho, koji, priznaje nam, na udvaranje „licem u lice“ nije odvažan.

Da sam odlazi na sedmična okupljanja svoje generacije, kaže, ne želi. Iz udobnosti vlastitog doma, putem novinskih oglasa i frekvencija radija, nada se, i dalje, da će pronaći svoju srodnu dušu, da zajedno dijele dane treće životne dobi.

Dobit će penziju od 400 KM i još 300 KM kad odnese smrtni list

– Meni da je naći ženu, da je vjenčam, da joj ostavim penziju. Bolje da ona uzima 400 maraka. Kad je vjenčam, ona ima pravo na to. Dobije i 300 maraka kad umrem, kad odnese smrtni list – dodaje Meho, koji je i dobrovoljni davalac krvi, što je činio čak 89 puta.

Idemo gdje god kaže

Mahmutagić od žena mnogo ne traži. – Ona kad dođe, neće biti svađe. Idemo gdje god kaže. Nemamo suca, imao sam samo oca i mater, ja više nad sobom sudaca nemam. A žene? Žene su nešto drugo – kaže Meho, koji u trećoj životnoj dobi priželjkuje i traži ljubav. Ona je, i dalje, u oglasima.

Image