"Umjetnost ujedinjuje svijet": Bh. umjetnica Arleta Ćehić na Venecijanskom bijenalu arhitekture

.
U okviru 18. venecijanskog bijenala arhitekture od 20. maja do 24. juna odvijaju se paralelni događaji umjetnosti koji su u tom periodu veoma zapaženi zbog posjeta ljubitelja umjetnosti iz cijelog svijeta.

Jedan od takvih događaja je izložba "Umjetnost ujedinjuje svijet" u organizaciji Osten galerije iz Skoplja i Gete instituta u Italiji.

 

Taj događaj okuplja umjetnike iz Amerike, Rusije, Portugala, Italije, Njemačke, Srbije, BiH, Japana i Sjeverne Makedonije i uvrštena je u mapu najznačajnijih događanja tijekom trajanja Bijenala.

U selektivnom izboru našu zemlju predstavlja istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić, koja se ovom prilikom predstavila s instalacijom Totemi II.

"To su četiri crne perforirane kutije od drveta, nastale 2014. godine, koje sam kasnije umnožila na osam i rad nazvala Preko. Veoma sam zadovoljna selekcijom kustosice Kornelije Koneske i samom postavkom u prostoru. Za razliku od prethodnih, ovoga puta rad je postavljen u obliku krsta, što mi je blisko i što se zapravo i eksplicitno referira na neke moje ranije radove. Slobodnim kretanjem vektora sila i u ovoj konstelaciji, rad je zadržao svoju suverenost u izrazu i moje postulatorno promišljanje da je sve što se do sad dogodilo, zbir kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život", kazala je Arleta Ćehić.

 

Foto:Arhiv