Umro potomak Huseina kapetana Gradaščevića: Gasi se muška loza Fidahića...

Amir
U Tuzli je u 89-oj godini života umro Amir Fidahić iz Bijeljine, posljednji živi potomak Ali paše Fidahića, najodanijeg saradnika Husein kapetana Gradaščevića, to je na svom Facebook profilu objavio Avdo Huseinović, proslavljeni bh. filmski autor, reditelj i publicista.


Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

Amir Fidahić je sin Asim bega Fidahića (unuka Ali paše), čovjeka koji je spašavao partizanske porodice u okupiranoj Bijeljini tokom Drugog svjetskog rata. Asim je ubijen 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora. Narodni heroj Rodoljub Čolaković, čiju je ženu spasio Asim, rekao je njegovoj ženi Zineta-hanum „da je njen Asim ubijen greškom“.
Amir Fidahić je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Siriji posjetio Eleza Derviševića, najboljeg prijatelja svog rahmetli babe Asima. Elez je bio pripadnik Austro-Ugarske vojske, najmlađi vojnik u Prvom svjetskom ratu sa svega 14 godina. Elez je bio odlikovan velikim priznanjima kao pripadnik Treće bošnjačke regimente. Nakon Drugog svjetskog rata živio je u Damasku, gdje je umro kao penzionisani oficir sirijske vojske.
Amir Fidahić je početkom šesdesetih godina dobio sina, dao mu je ime po babi Asimu. Kada su Specijalne jedinice Službe državne bezbednosti Srbije pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana okupirale Bijeljinu, prvih dana aprila 1992. Brano Filipović Šumar, dotadašnji prijatelj i dužnik porodice Fidahić je došao po Asima.

Izvor: