Umro ruski opozicionar Aleksej Navaljni

f

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, saopćilo je Regionalno odjeljenje kazneno popravne službe.

"Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se poslle šetnje osjećao loše, ubrzo je izgubio svijest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći", navodi se u saopćenju.

Ovo će se vjerovatno smatrati političkim ubistvom koje će se pripisati predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, piše Guradian.

Navaljni (47), jedan od najvidljivijih i najupornijih Putinovih kritičara, držan je u zatvoru oko 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga gdje je osuđen na 19 godina pod "posebnim režimom".

Početkom decembra nestao je iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, gde je služio 30-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru koje je nazvao političkom odmazdom za vođenje antikremljanske opozicije 2010-ih. Nije očekivao da će biti pušten za vrijeme Putinovog života.

Bivši nacionalistički političar, Navalny je pomogao u podsticanju protesta u Rusiji 2011.-2012 . tako što je vodio kampanju protiv izborne prevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov uži krug i dijeleći nalaze u video zapisima koji su prikupili stotine miliona pregleda.

Vrhunac u njegovoj političkoj karijeri došao je 2013. godine, kada je osvojio 27 posto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve za koje je malo ko vjerovao da su slobodni.

Godine 2020. Navalny je pao u komu nakon sumnje na trovanje novičokom od ruske službe sigurnosti FSB-a i evakuisan je u Njemačku na liječenje. Oporavio se i vratio u Rusiju u januaru 2021., gdje je uhapšen pod optužbom za kršenje uvjetnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni, zbog kojih mu je određen zatvor u trajanju od 30 godina.