UN: Humanitarna kriza u Siriji dosegla užasavajuće razmjere

sirija
Komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet osudila je direktne napade na logore za raseljene te na medicinske i obrazovne ustanove na sjeverozapadu zemlje.

 

Humanitarna kriza na sjeverozapadu Sirije dosegla je užasavajuće razmjere u trenutku dok civile u bijegu napadaju snage predsjednika Bashara al-Assada, izjavila je u utorak komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet, pozivajući na uspostavu humanitarnih koridora.

U saopćenju, u kojem se izražava "užas zbog razmjera humanitarne krize", osudila je direktne napade na logore za raseljene ili blizu njih, kao i na medicinske i obrazovne ustanove, uključujući dvije bolnice u ponedjeljak.

'Još ljudi moglo bi stradati'

Gotovo 300 civila ubijeno je u napadima ove godine na sjeverozapadu Sirije, a 93 posto smrtnih slučajeva uzrokovali su napadi snaga sirijske vlade i saveznika Rusije, rekla je Bachelet.

Već je ranije navela da bi se takva djela mogla okarakterizirati kao ratni zločini, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

"Nijedno utočište sada nije sigurno. Dok se ofanziva vlade nastavlja, civili moraju bježati u sve manje džepove i bojim se da bi moglo stradati još ljudi", dodala je Bachelet.

Izvor: Agencije