UN pozvao Rusiju i SAD na pregovore za završetak rata u Siriji

Al Jazeera
Pedersen je rekao da je posljednjih decenija bilo previše izgubljenih prilika da se iz sukoba pređe na političke pregovore.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Geir Pedersen pozvao je Rusiju i Sjedinjene Američke Države na razgovore kako bi se završio rat koji traje duže od devet godina, rekavši da bi dvije velike sile mogle da odigraju "ključnu ulogu".

Ohrabrenje Moskvi i Washingtonu da preuzmu vodeću ulogu Pedersenov je prvi javni apel rivalskim silama na suprotnim stranama sukoba - Rusiji koja je bila ključni oslonac sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Sjedinjenim Američkim Državama koje podržavaju opoziciju, prenosi Beta.

Pedersen je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda rekao da tri zemlje imaju vodeću ulogu u postizanju primirja u Siriji - Rusija i Iran kao Assadovi saveznici, te Turska koja podržava opoziciju, "također ključni igrači".

On je rekao da su predstavnici sirijske vlade, opozicije i civilnog društva, koji bi trebalo da izrade novi ustav za tu zemlju, ali i 15 država Vijeća sigurnosti također ključni igrači.

Pedersen je rekao da je posljednjih decenija bilo previše izgubljenih prilika da se iz sukoba pređe na političke pregovore, a "te propuštene prilike pratilo je ponovno nasilje i učvršćivanje pozicija lokalnih i međunarodnih aktera".

Ponavljanje obrasca

"Ne smijemo ponavljati ovaj obrazac", upozorio je specijalni izaslanik UN-a.

Pedersen je rekao da uprkos tome što se intenzitet sukoba malo smanjio, postoji zabrinutost da bi mogao da eskalira u svakom trenutku, i dodao da je duboko razočaran što politički proces nije donio realni boljitak za sirijski narod.

"Prevladava osjećaj da je međunarodna konkurencija izraženija od saradnje, a Sirijci plaćaju cijenu", rekao je Pedersen na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Trenutno smirenje situacije je posljedica pandemije korona virusa sa kojom se suočio cijeli svijet.

Pedersen je ohrabrio Sjedinjene Američke Države i Rusiju da zajedno sa ostalima počnu dijalog.