UN: Stotine umrlih u kampovima za porodice pripadnika ISIL-a

Isil
Zbog nedostatka lijekova i hrane, u kampovima Al-Hol i Roj na sjeveroistoku Sirije umiru i djeca, saopćili su Ujedinjeni narodi.

 

Šef Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma Vladimir Voroncov je izjavio da je oko 700 osoba nedavno umrlo u dva kampa na sjeveroistoku Sirije, gdje je pritvoreno oko 70.000 uglavnom žena i djece bliskih pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u "veoma lošim uslovima".

Ti ljudi, uključujući djecu, umrli su zbog "nedostatka lijekova i hrane" u kampovima Al-Hol i Roj, koje nadgledaju kurdske snage, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Voroncov je pozvao međunarodnu zajednicu da riješi ovaj "veliki problem", rekavši da je njihovo držanje u kampovima "veoma opasno".

Upozorio je da bi oni mogli napraviti eksplozivne materijale, koji bi mogli koristiti "teroristima za obnovu aktivnosti u Siriji i Iraku".

Prioritet trebaju biti djeca

Kurdske snage nadgledaju još nekoliko zatvora u kojima se nalazi na hiljade boraca ISIL-a.

Voroncov je kazao da nijedna zemlja neće da primi nazad te ljude s ovom vrlo negativnom i veoma opasnom pozadinom.

Ali, kako je napomenuo, tu se nalazi oko 9.000 djece i prioritet trebaju biti djeca mlađa od šest godina, jer ona u "tom periodu apsolutno nisu u stanju biti indoktrinirana".

Žene su, kaže, u mnogo težoj situaciji, jer su "žrtve terorizma", nisu razumjele šta su radile kada su sa supruzima otišle u Siriji i Irak, ali među njima ima mnogo "radikaliziranih".