UN u BiH o monstruoznim ubistvima u Gradačcu: Tragedija je mogla biti spriječena

.
U ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a, izražava duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave koja se danas dogodila u Gradačcu.

 

"Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao. Niko nema pravo da koristi nasilje i nema opravdanja za oduzimanje života - bilo ženi, bilo muškarcu, bilo djetetu. Naše misli su sa porodicama žrtava i sa povrijeđenima", izjavila je Macdonald.

UN je užasnut činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže, što je posljednje u nizu femicida i teških slučajeva rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Femicid, namjerno ubijanje žena i djevojčica na osnovu njihovog spola, predstavlja eklatantno i teško kršenje ljudskih prava. Kako bi se pozabavili ovim hitnim pitanjem i zaštitili živote i dostojanstvo žena i djevojčica, Ujedinjene nacije u BiH pozivaju na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid.

"UN u BiH promovira nultu toleranciju prema svim vrstama nasilja. Femicid predstavlja ozbiljnu prijetnju postizanju rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i mira. Stoga se čvrsto zalažemo protiv ove vrste nasilja, očekujemo da se vlasti odlučno posvete iskorjenjivanju ovog gnusnog zločina i pozivamo međunarodnu zajednicu, vlade, civilno društvo i pojedince da udruže snage i prioritiziraju iskorjenjivanje femicida", rekla je Macdonald.

Adresiranje uzroka rodno zasnovanog nasilja, kojim se krše i osnovna ljudska prava, je ključno kako bi se stalo u kraj rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji. UN ponavlja svoju nepokolebljivu posvećenost vlastima u Bosni i Hercegovini u procesu eliminacije svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad ženama i djevojčicama, kroz uspostavljanje i jačanje zakonskih

okvira, politika i sveobuhvatnih akcionih planova.

UN ponavlja svoju spremnost da podrži BiH u djelotvornoj provedbi Konvencije Ujedinjenih naroda o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), kao i Istanbulske konvencije, koje je BiH ratifikovala, a koje obavezuju državu da obezbijedi zaštitu od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja. UN poziva vlasti da ojačaju zakonodavstvo i osiguraju njegovu primjenu, kažnjavanje i prevenciju.

"Današnja tragedija je mogla biti spriječena. Moramo dati sve od sebe da podržimo vrijednosti međusobnog poštovanja, mira, nenasilja i pravde, u svim okolnostima", dodala je Macdonald.