Unaprijeđenje Centra za prekvalifikaciju u okviru Službe za zapošljavanje USK

Prekvalifikacija
U okviru Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona biti će opremljen Centar za prekvalifikaciju radne snage koji će biti sufinansiran od strane Ministarstva privrede USK i UNDP-a (Razvojni program Ujedinjenih nacija), kako nam je u razgovoru za naš portal potvrdio direktor Biroa za zapošljavanje Elmedin Đuzel (Nezavisni blok).

 

Ovakav vid saradnje definisan je današnjim potpisivanjem sporazuma o sufinansiranju gdje je učešće Ministarstva privrede USK u ovom projektu je 50 000 KM, a ostali dio će sufinansirati UNDP u iznosu od 175 000 KM.

Sporazum je potpisan od strane ministra privrede USK Nijaza Kadirića (Nezavisni blok) i Vahidin Ogredešević kao predstavnik UNDP-a.

Kako nam je potvrdio direktor Elmedin Đuzel, Služba za zapošljavanje USK jedina je služba u BiH koja ima Centar za prekvalifikaciju radne snage na čijem će se razvoju i usavršavanju raditi i u buduće.

Direktor Đuzel osvrnuo se i na problematiku kroz koju je Biro za zapošljavanje USK prošao aktuelizacijom pandemije i velikog broja prijavljenih lica koja su dobila otkaz, te njihovo zbrinjavanje kroz novčane naknade i zdravstveno osiguranje. Istakao je značaj ove donacije kojom će biti obezbjeđena kupovina najsavremenije CNC mašine na kojoj će se vršiti prekvalifikacija radne snage kako bi bili konkuretniji na tržištu rada, ali i stekli znanja i iskustva za poslove koji su aktuelni.

Potrebno je istaći da je Biro za zapošljavanje jedan od najažurnijih u BiH u ispunjavanju svojih obaveza prema evidentiranim nezaposlenim licima, ali i kroz razvoj Centra za prekvalifikaciju radne snage želi da unaprijedi svoju primarnu svrhu, a to je posredovanje u zapošljavanju i kroz dodatnu edukaciju.