Unatoč ‘zelenoj putovnici’ u mnogim državama vrijede drugačija pravila

putovnica

 

Veliki broj stanovnika Austrije svoj godišnji odmor planira provesti van granica Austrije. Unatoč uvođenju ‘zelene putovnice’ u puno država postoje razlike prilikom ulaska. Zato bi se prije puta najbolje bilo dobro informirati kako bi vaš odmor prošao sa što manje problema.

U Sloveniji od sutra vrijede stroža pravila prilikom ulaska. Čak i one osobe koje su samo u tranzitu kroz Sloveniju ne mogu proći bez jednog od 3G pravila. Iznimka od ovoga pravila su samo djeca mlađa od 15 godina koja putuju u pratnji odrasle osobe koja posjeduje jedno od 3G pravila.

Za ulazak u Hrvatsku potrebno vam je jedno od 3G pravila, a preporučuje se i ranija registracija. Za ulazak u Italiju ranija registracija je obvezna, kao i posjedovanje jednog od 3G pravila. Za razliku od Austrije u Italiji se osoba smatra potpuno imuniziranom samo ako je od drugog cijepljenja prošlo 14 dana. U Italiji su regije podijeljene u različite boje, ovisno o riziku zaraze od koronavirusa. Trenutačno su sve regije obojene u bijelo, što znači da je rizik od zaraze koronavirusom nizak.

Ranija registracija kao i posjedovanje jednog od 3G pravila također su potrebni za ulazak u Grčku. U Španjolskoj je situacija nešto drugačija, ovisno iz koje austrijske savezne pokrajine dolazite u tu zemlju. Primjerice, Španjolska Korušku i Tirol smatra rizičnim područjima te ako u Španjolsku dolazite iz tih područja potrebno vam je jedno od 3G pravila. Budući da većina zrakoplovnih tvrtki također traži posjedovanje 3G pravila to vam ne bi trebalo stvarati probleme.

Što se tiče samog povratka u Austriju u većini slučajeva dovoljno je posjedovati jedno od 3G pravila. Karantena je propisana samo za ljude koji u Austriju dolaze iz rizičnih područja.

Foto: Lukassfr / unsplash.com