Unčanin i ostali: Počelo suđenje za ubistva u Velagićima kod Ključa

ključ

Suđenje Bošku Unčaninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu, optuženima za zločin protiv čovječnosti, odnosno ubistva u mjestu Velagići kod Ključa 1992. godine, počelo je čitanjem optužnice te uvodnim izlaganjem Optužbe i dijela Odbrane.

Optuženi se terete da su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, od 27. maja 1992. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na ključka naselja s većinskim bošnjačkim stanovništvom, koji je činio napad na Pudin Han, Velagiće, Krasulje i Kamičak, uništavanje i pljačkanje kuća, razdvajanje muškaraca i žena, kao i prebacivanje zatočenika u Gradišku i Banja Luku.

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Ahmed Mešić, stanovnici iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića, 1. juna 1992. krenuli su – sa bijelom zastavom – gdje su ih na punktu u Velagićima zaustavili Unčanin, Miljević, Despot, Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.) i drugi vojnici, te ih zatvorili u staru zgradu Osnovne škole “Radenko Vojić”.

“U kasnim večernjim satima je zatočenim civilima naređeno da izađu ispred škole, te u namjeri da ih liše života, postrojili su ih u dva reda, a optuženi i ostali vojnici su stajali u polukrugu te otvorili vatru iz automatskog oružja i tom prilikom ubili najmanje 78 civila. Nakon toga su tijela prevezena kamionom, odakle su kasnije ekshumirana iz masovne grobnice Lanište 2”, naveo je tužilac.

U uvodnim riječima tužilac Mešić kazao je da su optuženi – kao direktni saizvršioci – učestvovali u ubistvu civila prethodno zatočenih u prostorijama stare škole u Velagićima, kao i da su bili dio širokog i sistematičnog napada na području Ključa od kraja maja do kraja 1992., što će Tužilaštvo dokazati saslušanjem 74 svjedoka, dva vještaka i predočavanjem 177 materijalnih dokaza.

“Tužilaštvo će ponuditi jasne dokaze šta se to dogodilo u večernjim satima 1. juna 1992., da su tijela ekshumirana iz grobnice Lanište 2 i sahranjena na mezarju u Velagićima. Žrtve traže pravdu i nadam se da će je dobiti ovim sudskim postupkom”, kazao je tužilac Mešić.

Milan Romanić, koji brani optuženog Miljevića, u kratkom uvodnom izlaganju je kazao da u ovom slučaju ne može biti riječi o krivičnom djelu “zločin protiv čovječnosti* koje u vrijeme počinjena nije bilo na snazi u BiH, kao i da njegov branjenik nije učestvovao u širokom i sistematičnom napadu.

“Tužilaštvo je optužnicu podiglo nakon nepotpune istrage. Tužiocu su trebali biti poznati svi počinioci”, kazao je branilac Romanić i dodao da će dokazati da drugooptuženi nije počinio nikakve radnje.

Odbrane Unčanina i Despota su iskoristile zakonsku mogućnost da u ovoj fazi postupka ne iznose uvodne riječi.

Skupa s Unčaninom, Miljevićem i Despotom su ranije bili optuženi Krčmar, Račić te Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), ali je predmet u odnosu na njih četvoricu razdvojen, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

“Kako se njih četvorica nisu pojavili na ročištu za izjašnjenje o krivnji, ovo Tužilaštvo je 6. septembra dalo prijedlog za ustupanje predmeta protiv njih Tužilaštvu za ratne zločine Srbije”, izjavio je na ročištu tužilac Mešić.

Nastavak suđenja je 14. septembra, kada je planirano saslušanje prva dva svjedoka Tužilaštva.