Unija samostalnih sindikata policije FBiH: Čestitke na ustrajnosti da se optuže ubice sarajevskih policajaca

.
Potvrđena optužnica za ubistvo policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH su čestitali Upravi policije MUP-a KS na čelu sa policijskim komesarom, istražiteljima Uprave policije i pripadnicima drugih domaćih i međunarodnih agencija sa kojima je ostvarena saradnja u ovom predmetu, te Kantonalnom tužilaštvu KS na predanom i profesionalnom višegodišnjem radu u ovom vrlo složenom i obimnom predmetu, te ustrajnosti da se identifikuju, pronađe, liše slobode i optuže lica koja su počinila ovo svirepo ubistvo.

Bez obzira na različite izazove sa kojima se susreću policijske agencije i njihovi službenici, koji daju i svoje živote u vršenju policijske dužnosti, činjenica da je ovo teško ubistvo naših kolega rasvijetljeno i zadokumentovano, dokazuje spremnost i sposobnost policije Kantona Sarajevo da u saradnji sa drugim nadležnim policijskim i drugim organima gonjenja i institucijama odgovori najsloženijim sigurnosnim izazovima.

Želimo vjerovati da će se pred nadležnim sudom dokazati krivica optuženih i da će istina biti izrečene adekvatne dugotrajne zatvorske kazne, koje će biti određeni vid satisfakcije porodicama i kolegama naših ubijenih policajaca, te u tom smislu, dajemo punu podršku nadležnom tužilaštvu u postupku pred nadležnim sudom.

Pored toga što očekujemo adekvatne kazne za optužene u ovom predmetu, želimo vjerovati da smo na dobrom putu jačanja povjerenja građana u našu policiju i druge nadležne organe i institucije, kao i da će svi drugi, do sada nerasvijetljeni slučajevi koji su izazvali pažnju i uznemirenost javnosti, završiti privođenjem pravdi izvršilaca najtežih krivičnih djela.

Policija ima obavezu služiti i štititi građane ove zemlje i njihovu imovinu, a nadležni organi i njihovi predstavnici imaju obavezu policiji osigurati najbolje moguće uvjete za rad i djelovanje, kako zakonske, radno-pravne, tako i uslove koji se odnose na adekvatna stručna usavršavanja, materijalna primanja, opremu i sve drugo što je neophodno za njen još bolji i učinkovitiji rad i djelovanje - poručio je Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine.

FOTO: SCREENSHOT